Kada je u pitanju pranje bobica, kada i zašto zavisi od vrste bobičastog voća. Za neke važi pravilo da ih je bolje odmah oprati pa odložiti u frižider ili špajz, dok za druge važi da ih čuvate tako, a perete tek pre jela.
3 vrste bobica koje treba prati odmah
Izbor vrste bobica koje se peru odmah nakon što ih donesemo kući svodi na to koliko one to mogu da podnesu i koliko im je to zaista potrebno. Bobice navedene ispod su dovoljno čvrste da mogu da se operu pred odlazak u frižider. One takođe imaju koristi pranja jer im voda produžava rok trajanja. A takođe, pranjem se uklanjaju i sve nakupljene prljavštine.
1. Jagode
Ukoliko planirate da odmah jedete ove slatke crvene bobice ili da sačuvate nešto za kasnije, samo napred i operite ih odmah. Radi dodatnog osiguranja da ih zadržite svežim duže vreme, koristite mešavinu sirćeta i vode ili toplu kupku vode.
Pogledajte i Dobrobiti bobičastog voća
2. Kupine
Kao i jagode i kupine mogu imati koristi od duži rok upotrebe pri pranju u rastvoru sirćeta i vode ili toplu kupku vodu - samo pazite da ih osušite stvarno dobro pre skladištenja.
3. Američka borovnica, dud, i ostale bobice
Rođak borovnica, duboko obojena huckleberries, zajedno sa duda i usluga bobica, može i treba oprati odmah kako bi se uklonila insekata, prljavštine i borbenost.
3 vrste bobica koje treba prati tek pre jela
Neke bobice su previše krhke i zbog toga ih treba prati isključivo pre konzumiranja, nikako ranije.
1. Maline
Ovi slatki plodovi su posebno krhki, sa tankom kožom koja lako upija tečnost, pa su više skloni buđanju i kvarenju. Tako da je najbolji način da ih čuvate sveže i produžite rok trajanja da ih perete neposredno pre jela.
Pogledajte i Ovako će bobičasto voće duže biti sveže
2. Borovnice
Osim ako ne planirate da ih odmah pojedete, nema potrebe da ih perete. Ove male letnje bobice najduže izdrže kada se čuvaju u zadnjem delu frižidera i peru neposredno pre jela.
3. Grožđe
Iako mi ne mislimo na njih na ovaj način, da, grožđe su tehnički bobice. Nakon što ih kupite, ostavite ovo voće u frižider, a zatim isperite samo pre jela.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem