Kada kraljica Velike Britanije bira svoje obroke, pred njom se nađe velika kožna knjiga puna sugestija za specijalitete od kraljevskog kuvara Marka Flanagana. Onda obeleži ona koja joj se dopadaju, a ostala precrta. Ona koja je odobrila su najverovatnije jela koja sadrže čokoladu ili sastojke sa njene farme.
Dva nekadašnja kuvara iz kraljevske palate, odali su neke tajne gastronomoskog života porodice "plave krvi".
"Jednom me je glavni kuvar ukorio, jer sam poslužio tuna sendviče sa koricom. Onda mi je pokazao kako se pravi savršeni sendvič sa tunjevinom: iseći hleb po dužini, namaziti obe strane puterom, dodati mešavinu tunjevine i majoneza, iseckani krastavac i malo bibera. Onda preklopiti dve isečene strane, ukloniti korice i iseći osam identičnih trouglova. U kraljevskoj palati je sve bilo oko detalja", rekao je Oven Hodžson, koji je radio u palati početkom devedesetih godina 20. veka.
Seća se i kako je jednom prilikom spremio zečje meso, skuvano zajedno sa pilećim, fino iseckano, ali nije bilo za kraljicu, već za njene voljene kučiće!
Pročitajte i Šta se jelo na dvoru Nemanjića
S druge strane, Deren Mek Grejdi, još jedan nekadašnji kraljevski kuvar, prisetio se jednog od prvih poslova koje je morao da nauči u kuhinji - ljuštenje šargarepa za kraljičine konje:
"Svaki komad šargarepe je morao da bude dužine prsta i oljušten do savršenstva. Ukoliko bi konj ikada ugrizao kraljicu za prst, to bi bila krivica kuvara, jer ih isekao previše kratko".
On ističe da kraljica nije neko ko sebi dozvoljava da uživa u hrani.
"Ona jede da bi živela, za razliku od princa Filipa koji obožava da jede i mogao bi da priča o hrani po ceo dan", otkriva Mek Grejdi.
Za doručak, kraljica voli kornfleks sa žitaricama, kajganu sa dimljenim lososom i tartufe, ali zbog svoje štedljivosti i skromnosti, tartufe bi jela samo za Božić, kada bi ih dobila na poklon.
Kao što ste mogli i da pretpostavite, popodnevni čaj je obavezan na kraljičinom repertoaru i često uz to jede čokoladnu pitu ili čokoladni kolač sa biskvitima.
Kako onda održava figuru?
"Kada sama jede večeru, vrlo je disciplinovana. Skrob ne dolazi u obzir. Ne jede krompir, pirinač ili testeninu za večeru. Uglavnom pojede nešto grilovano sa povrćem i salatu", objašnjava Mek Grejdi.
Ono što je najčudnije je činjenica da iako kihinja pripada kraljici, uvek im je nedostajala kuhinjska oprema.
"Do dan-danas, kuvari koriste bakarne tiganje i lonce koji su pripadali kraljici Viktoriji", otkrio je Mek Grejdi, a mi vam preporučujemo jedan od recepata iz kraljičine kuhinje.
Kolači od ribizli sa ukusom pomorandže
U pitanju su voćni kolačići, koji se mogu naću u vreme popodnevnog čaja u Kensington palati. Recept je osmislila kraljica Ana, koja je izgradila veliku staklenu kuću za svoju kolekciju citrusa.
Sastojci:
- 225 grama brašna
- 50 grama putera (neslanog)
- 2 kašike braon šećera
- Izrendana kora pomorandže
- 50 zrna ribizle
- 150 ml mleka
- kajmak
- džem
Način pripreme:
Zagrejte rernu na 220 stepeni Celzijusovih i postavite papir za pečenje preko pleha za kolače.
Stavite brašno u veliku činiju i pomešajte sa puterom, sve dok smesa ne igleda kao mrvice hleba. Sipajte potom šećer, izrendanu koru pomorandže i ribizle.
Potom sipajte mleko, i sve promešajte kako bi dobili čvrstu masu. Nežno stavite na daskui gnječlite rukama, dok ne bude glatko.
Od dobijenog testa možete napraviti osam malih krofnica, koje bi trebalo da postavite u pleh,premažete mlekom i pečete 15 minuta - dok ne dobiju zlatnu boju.
Poslužite uz kajmak i džem.
I uživajte kao prava kraljica!
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Mondo
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu