U opštini Kanjiža postoje dva mesta koja su čuvena u Srbiji, ali i šire po, slatkoj i ljutoj, mlevenoj i tucanoj začinskoj paprici: Horgoš i Martonoš. Martonoška i horgoška crvena začinska paprika proizvodi se više od sto godina. Sadi se u maju, a bere u septembru i poznata je po punoći ukusa i jedinstvenoj aromi.

Začinska paprika se najbolje slaže sa mesom i jedan je od važnijih sastojaka mnogih jela koja se pripremaju na ovim područjima, između ostalog i pasulj gulaša na kanjiški način. 

Pogledajte i Sastojci za savršen gulaš

Evo i jednog tradiconalnog recepta iz ovog kraja.

Pastirski gulaš

4 kg goveđeg mesa

6 glavica crnog luka

2 zelene paprike

2 paradajza

4 glavice belog luka

5 šargarepa

4 paškanata

1 celer

100 g masti

2 kašike mlevene paprike

1 kašika majorana

500 g tarane

biber, so

U kotliću zagrejati mast i dodati seckani crni luk, beli luk, seckanu papriku, šargarepu, paškanat, celer i paradajz. Ove sastojke zajedno dinstati, pa dodati mlevenu papriku. Zatim dodati meso i dalje dinstati 30 minuta. Nakon toga sipati vodu, dodati majoran i kuvati sat vremena. Posle toga umešati taranu i kuvati dok ne bude gotovo.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našim Facebook stranicama - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: srbijuvolimo.rs