Da li ste primetili da se voće stalno spominje kao izuzetno važno za zdravlje, ali nikada ne vidite da i voćni sok ulazi u grupu zdravih namirnica?

Razlog je vrlo jednostavan: bez obzira na to koje je voće u pitanju i kako je sok napravljen, celokupne hranljive sastojke možete dobiti jedino iz celog voća, piše fitnea.com

Pre svega, u sok ne možete da ubacite i koru voća. Kod najzdravijih plodova poput jabuke, borovnice, smokve, kruške, grožđa, jagoda itd., kora sadrži najveću bilošku aktivnost voća. Ona je u kontaktu sa suncem, i obiluje pigmentima sa hranljivim materijama.

Pogledajte i Koje delove voća i povrća ne jedemo, a trebalo bi

Kora voća može da štiti od UV zraka i smanjuje rizik od raka. A kada se voće iscedi, svi ovi nutrijenti ne stižu u vaš organizam.

Pored kore koja je glavni izvor vlakana, srž voća takođe sadrži mnoge hranljive materije. Sok od pomorandže dovoljan je dokaz da je pulpa zdrava i važan je izvor flavonoida, a sočni rumeni delovi najbogatiji su vitaminom C.

Ako se pulpa ukloni tokom pravljenja soka, flavonoidi će nestati. Iako mnogi proizvođači tvrde da dodaju pulpu svojim sokovima, to verovatno nije prava pulpa.

Tokom ceđenja velika količina vlakana se gubi, a kada biste pojeli samo 4 cele jabuke dnevno duplirali biste prosečan unos vlakana.

Sok nije nezdrav, ali zavisi koju hranu zamenjuje i kako se konzumira. Sok u kome nije preostalo ništa od hranljivih materija pretvara se u čist šećer. Voćni sok povećava šećer u krvi, a na kraju krajeva, samo mali procenat sokova u prodaji zapravo se pravi od pravog voća.

Ipak, ako je voćni sok jedina moguća zamena za gazirana pića, odlučite se za sok.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa