Sve više se govori kako je rafinisani beli šećer štetan i koliko je važno naći zdravu alternativnu zamjenu za šećer.
Šećer - namirnica koja se spominje kao prava pošast novog doba - svakim se danom sve više koristi, a od davnina je prisutan u svakoj kuhinji. Naučnici upozoravaju kako šećer može učiniti puno štete našem organizmu. Osim što sadrži veliki broj praznih kalorija, šećer je odgovoran za višak kilograma, dijabetes, pojavu raka i još mnogo drugih teških bolesti.
Ako želite da učinite nešto za svoje zdravlje, svakako bi trebalo da izbacite šećer iz ishrane i pronaći adekvatnu zamenu. Pravilna i zdrava zamena su prirodni zaslađivači. Uz njih ćete zasladiti svoje jelo, ali i dobiti važne nutrijente, na čemu će vaše telo biti zahvalno.
Med kao idealni zaslađivač
Med je prirodni i najrašireniji zaslađivač koji se najviše koristi u hladnim zimskim mesecima uz čaj. Sastoji se od grožđanih i voćnih šećera i produkt je marljivih pčela. Postoje razne vrste meda, a u skladu s njima i različite količine vitamina i minerala u medu.
Jednako tako varira i glikemijski indeks meda koji je jako važan za dijabetičare. Ako bolujete od šećerne bolesti, a želite da zasladite čaj, kafu ili jelo medom, birajte med od bagrema koji ima najmanji glikemijski indeks. Med je nutritivno vrlo vredna namirnica, bogata vitaminima, mineralima, enzimima, belančevinama i mnogim drugim lekovitim sastojcima.
Zasladite jelo ili čaj ovom lekovitoom namirnicom, ali pripazite na količine. Iako je lekovit, zdrav i prirodan, med je visoko kaloričan. U 100 grama meda nalazi se oko 300 kalorija.
Ako imate problema s viškom kilograma ili dijabetesom, ograničite njegovu upotrebu na kašičicu ili dve dnevno. Med se može koristiti u hladnim i u toplim napicima i jelima, ali je ipak jako važno da temperatura ne budu previsoka. Na temperaturama iznad 45 stepeni možete uništiti zdrave sastojke meda.
Danas se mnogi kuvari opredeljuju za med i u slanim kombinacijama.
Pročitajte i Kako da prepoznate pravi med
Zelena stevija - biljka bez kalorija
Stevija je biljka poreklom iz Južne Amerike, a u poslednjih nekoliko godina postala je popularna i na našim prostorima. Osim što se koristi kao prirodni zaslađivač jer uverljivo zamenjuje šećer, stevija je izrazito lekovita biljka. Važno je odmah napomenuti kako stevija nema niti jednu kaloriju, a niti glikemijski indeks. Zato se preporučuje dijabetičarima.
Njeni listovi sadrže steviozide i zato je ova biljka izrazito slatka.
Stevije uz slatkoću, sadrži i velik broj nutrijenata koji su važni za zdravlje - magnezijum, gvožđe, kalcijum, hrom, kalijum, beta karoten, tanin i mnoge druge.
Važno je znati da se jedino o zelenoj steviji može govoriti kao o lekovitoj biljci i prirodnom zaslađivaču.
Takva stevija, dobijena od praha suhih listića stevije, slađa je od šećera 40 puta, dok je stevija u obliku ekstrakta belog praha ili prozirne tečnosti, slađa od šećera čak i do 300 puta.
Zelena stevija leči mnoge bolesti. Koristi se za snižavanje holesterola, kod regulisanja šećera u krvi i krvnog pritiska i kod lečenja nekih vrsta raka.
Pogledajte i 10 činjenica o steviji koje verovatno niste znali
Godži bobice - superhrana s Himalaja
Godži bobice su danas vrlo tražene u prodavnicama zdrave hrane. Ova superhrana je bogata hranljivim sastojcima i zato se sve više preporučuje. Posebno su dobre za osobe koje boluju od anemije jer sadrže velike količine gvožđa, a iz istog razloga su i odlična alternativa mesu, pa se preporučuju u prehrani vegana i vegetarijanaca.
Godži bobice sastoje se od složenog šećera koji ima lekovita svojstva - jača telo, naročito gušteraču i jetru i poboljšava vid. Polisaharidi iz godži bobica će vašim jelima dati slatkoću pa ih svakako uvrstite među obroke poput žitarica, u kolače ili u voćne salate.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: Alternativa za vas
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom