Svež kupus bogat je hranljivim materijama: kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, sumporom, bakrom, manjim količinama natrijuma, a povoljan odnos kalcijuma i fosfora osigurava maksimalno iskorišćenje kalcijuma u organizmu. Kiseljenjem kupusa poboljšavaju se njegova nutritivna i lekovita svojstva.

Kroz proces kiseljenja stvara se izuzetno aktivan kobalamin (vitamin B12), koji se obično nalazi u namirnicama životinjskog porekla. Zato je kiseli kupus za vegetarijance neizostavna namirnica.

Višegodišnja istraživanja potvrđuju da se kiseli kupus po sadržaju vitamina C može slobodno meriti s limunom, narandžom i paprikom.

Kiseli kupus sadrži piridoksin (vitamin B6), bez kog belančevine ne bi bile iskorišćene u organizmu, ali je i izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju i metabolizam, razmenu materija u mozgu.

Kupus sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu kosu.

PROČITAJTE JOŠ: Proveren recept za kiseli kupus

Kiseo kupus sadrži folnu kiselinu i vitamine A i D.

Metilmetionin ili vitamin „U“ otkriven je 1952. godine, a ima ga u kiselom kupusu, i veoma je dobar lek protiv čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i protiv gastritisa.

Rasol

Rasol (sok od kiselog kupusa) je veoma lekovit napitak, a najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka, bogat vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom „U“.

Rasol je poznat i kao lek za sve tegobe organa za varenje i lečenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ali i kao narodni lek pri smanjenju oteklina na zglobovima!

Pomešan sa sokom od šargarepe i repe, odličan je napitak za osobe koje imaju pomanjkanje kalcijuma, ili za lomove kostiju. Preporučuje se ženama u srednjim godinama kako bi se zaustavio proces osteoporoze.

Poznat je narodni recept za lečenje nagluvosti: uveče, pre spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uvo. Tako spavajte i izvadite vatu ujutru.

Između ostalog, rasol deluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala.

Lekovita svojstva

Kiseli kupus ne samo da ima izuzetna nutritivna već i lekovita svojstva:

osvežava duh i deluje na raspoloženje

organizam čini otpornim na stres

aktivira razmenu materija u mozgu i nervima

podstiče razmenu gvožđa u krvi

pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca i stimuliše rad ćelija

pomaže pri izgradnji kostiju

reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi

podstiče metabolizam masnih ćelija

doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva rana i opekotina

povoljno deluje protiv nekih vrsta raka

Zbog jačanja imuniteta, kiseli kupus posebno se preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i deci.

Zašto treba ODMAH da počnete da jedete kiseli kupus
Profimedia/Shutterstock attachment-kkupus

Probiotička svojstva:

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog jesu probiotičke bakterije. Kiseli kupus je izvorna fermentiran hrana bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u lečenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crevne flore, posebno nakon terapije antibioticima ili hemoterapije. Blagotvorno deluje na želudac i creva, na njihovu mikrofloru. Na taj način čisti krv, usporava starenje i jača otpornost.

PROČITAJTE JOŠ: 5 recepata za jela sa kiselim kupusom

Napomene:

Pošto je kiseo kupus bogat natrijumom, izbegavajte dodatne slane namirnice.

Kiseli kupus nemojte potapati pre pripreme da ne bi izgubio biološka svojstva,

Kiseli kupus ne treba kuvati više od dvadesetak minuta jer će postati mekan.

Najhranljiviji i najzdraviji je sirov kiseo kupus, kao salata ili dodatak nekim jelima.

Kada je kiseo kupus prekiseo, dodajte sirovi krompir koji će upiti višak kiselosti.

Preterano konsumiranje kiselog kupusa može dovesti do nadimanja i nadutosti.

Predlozi:

Interesantana je salata od 250 g kiselog kupusa, 1 jabuke, 2 velike kašike suvog grožđa (ili brusnica), 1 kašičice hladno ceđenog maslinovog ulja.

Salati od kiselog kupusa dodajte: pržen susam, semenke suncokreta, alevu papriku, kim, beli luk, crni luk, cimet, lovor.

Pojedine domaćice tokom kiseljenja kupusu dodaju: ren, cveklu, bosiljak, kukuruz, biber, kriške dunje, kriške, jabuke, kim ili komorač, za poboljšanje ukusa, kvalitetnije čuvanje i bolji rasol.

PROČITAJTE JOŠ: Kako da napravite gurmanski podvarak (VIDEO)

100 grama kiselog kupusa sadrži: 

energetska vrednost 18 kilokalorija

masti 0,1 grama

zasićene masne kiseline 0 grama

polinezasićene masne kiseline 0,1 grama

mononezasićene masne kiseline 0 grama

holesterol 0 miligrama

vlakna 2,9 grama

šećer 1,8 grama

ugljene hidrate 4,3 grama

proteine 0,9 grama

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa  

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: Krstarica