Poreklo

Svoje poreklo vuče iz Azije, dok se u Indoneziji i Indiji koristi hiljadama godina. Zbog svog izuzetno lekovitog delovanja Indijanci kurkumu doživljavaju kao svetu hranu odakle i dolazi naziv „kurkuma - čudo prirode“. 

Svoj uspeh doživljava i u Ajurvedskoj medicini, a u Europi se polako uvlači u 20 veku. U istoriji se tradicionalno koristila za poboljšanje probave, kod infekcija, prehlada, bronhitisa, astme i rana zahvaljujući svom aktivnom sastojku kurkuminu koji ima snažno antiseptičko i antibakterijsko delovanje, dok se u Ajurvedskoj medicini koristila za jačanje i zagrevanje tela.

Pogledajte i Kurkuma - zlatni začin života

Nutritivni sastav kurkume bogat je makro i mikro nutrijentima gde energetska vrednost kurkume na 100 g iznosi 354 kcal /1481 kj, a od toga sadrži 65 posto ugljenih hidrata, 8 posto proteina i 10 posto masti. Od vitamina sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, vitamin E i K, te minerale kalcijum, gvožđe, bakar, cink, fosfor, mangan i selen kao i udeo vlakana. Glavni sastojak kurkume je narandžasti pigment kurkumin koji ima najsnažnije protivupalno delovanje u biljnom svetu, za razliku od klasičnih lekova-kortikosteroida koji uzrokuju brojne nuspojave, kurkuma nema toksično delovanje. 

Kurkumin zaustavlja delovanje enzima COX2-ciklooksigenaza koji je odgovaran za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese. Samim tim idealan je izbor kod reumatoidnog artritisa, kolitisa, Chronove bolesti kao i upalnih stanja kože kao što je psorijaza.

Pogledajte i 6 blagodeti kurkume

Razlozi da uvrstite kurkumu u ishranu

-ima snažno antibakterijsko delovanje, pomaže kod posekotina i opekotina, zaceljuje rane, može se koristiti oralno a može se prah posipati po rani

-njen protivupalni efekat smanjuje upale desni, uklanja neugodan zadah iz usna, sprečava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne šupljine

-kurkuma u sebi sadrži fitonutrijent kurkumin koji ima snažno protivupalno delovanje pa se posebno preporučuje kod hroničnih oboljenja kostiju i reumatoidnog artritisa. Nedavne studije u saradnji s pacijentima su pokazale da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova kao i da zaustavlja delovanje enzima CO-X 2 koji je odgovaran za stvaranje molekula koji uzrokuju upalne procese. Za razliku od klasičnih lekova za upalu-kortikosteroida koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamena bez teških nuspojava

Pogledajte i Prirodni lekovi protiv bolova

-kurkuma ima hepatoprotektivno svojstvo zahvaljujući aktivnom sastojku kumarinu koji pomaže u zaustavljanju oštećenje jetre,, a njen antioksidativni efekat pomaže i u detoksikaciji i zaštiti jetre. Stimuliše proizvodnju žuči u jetri i podstiče izlučivanje žuči kroz žučni mehur

-na prirodan način podstiče obnavljanje crevne flore, smanjuje nadutost, poboljšava apsorpciju u crevima. Njeno antigljivično delovanje može pomoći i u terapiji gljivice Candide

-štiti srce i krvne sudove od nakupljanja plaka, pomaže u regulaciji lošeg holesterola, ima antioksidativno i kardioprotektivno delovanje i pomaže u regulaciji lošeg holesterola ili Ldl holesterola.

-pomaže kod kožnih problema ekcema, psorijaze i dermatitisa, možemo je konzumirati oralno ali i dermalno u obliku obloga

Kontraindikacije kurkume

Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do10 g, s vremenom se još malo može povećati. Prevelika količina kurkume može uzrokovati želudačne probleme. Pri upotrebi kurkume osobe koje imaju žučni kamenac treba da se posavetuju pre uzimanja sa svojim lekarom. Osobe koje imaju poremećaj zgrušavanja krvi ne smeu uzimati kurkumu.

S obzirom na to da kurkuma može blago pomoći u regulaciji dijabetesa, treba pripaziti na količinu unosa kurkume ako se u isto vreme uzima i terapija za dijabetes. Trudnice i dojilje  treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre uzimanja kurkume.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: zdravakrava.hr