Ako želite da napravite ukusnu poslasticu koja će svakoga oboriti s nogu, ne morate da trošite puno para ili vremena. Kolač sa belim filom i čokoladnom glazurom koji podseća na ledene kocke bez kora biće vaš prvi izbor. Uspeva svima, a jogurt mu daje tu svežu notu, pa je odličan i kada su vrućine. 

Sastojci:

  • 150 g keksa 

Za fil:

  • 2 jajeta 
  • 10 g vanilin šećera
  • 50 g šećera 
  • 45 g skroba 
  • 500 ml mleka 
  • 200 ml jogurta 

Za čokoladnu glazuru:

  • 50 g šećera 
  • 50 g kakaoa 
  • 150 ml mleka 
  • 100 g putera
  • 20 g listića badema 

Priprema:

Kalup prečnika 20 cm obložite providnom folijom i po dnu i ivicama poređajte keks. Jaja, šećer, vanilin šećer, skrob i malo mleka umutite, pa sipajte preostalo mleko i promešajte. Kuvate, uz neprestano mešanje, dok se ne zgusne. Dodajte jogurt i sjedinite. Sipajte preko keksa i poravnajte. Stavite u frižider ili zamrzivač sat vremena. Pomešajte sve sastojke za glazuru, sem badema i putera. Kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine, a onda dodajte i puter, pa kuvajte, uz mešanje, dok se ne otopi. Sipajte preko fila. Dekorišite bademovim listićima i vratite u frižider na pola sata. 

Izvor: Stvar ukusa