Kada su napolju visoke temeprature svi žele osvežavajuće kolače koji se lako prave. Dugo stajanje pored šporeta i uključivanje rerne zagreva stan, bez obzira na klimu, pa se svi odlučuju za lagane poslastice koje su ukusne, ali se ne peku. Takav je i ovaj italijanski kolač sa limunom i piškotama. Keks se umače u sočan sirup koji ceo slatkiš čini preukusnim, a fil je još bolji.
Sastojci:
Za sirup:
- 1 čaša vode
- 1/2 čaše belog vina
- malo ruma
- sok od 1/2 limuna
- 2 kašike šećera
- pakovanje piškota
Za krem:
- 3 jajeta
- 3 kašike šećera
- koru 1 limuna
- 1/2 l hladnog mleka
- 45 g kukuruznog skroba
Priprema:
U posudu sipajte vodu, belo vino, rum, sok od limuna i šećer. Dobro promešajte. Prepolovite piškote i umočite u dobijeni sirup, pa ređajte po ivici vatrostalne posude, a zatim cele piškote umočite u sirup, pa ređajte na dno posude. Jaja umutite sa šećerom, pa dodajte skrob i mleko. Sve dobro sjedinite, pa izrendajte koru limuna. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, a zatim sklonite sa šporeta. Sipajte vanilu i promešajte. Dobijeni krem sipajte preko piškota i malo protresite posudu da se lepo rasporedi. Na vrh poređajte piškote umočene u sirup. Stavite u frižider nekih 5-6 sati da se dobro ohladi.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem