Kada su napolju visoke temeprature svi žele osvežavajuće kolače koji se lako prave. Dugo stajanje pored šporeta i uključivanje rerne zagreva stan, bez obzira na klimu, pa se svi odlučuju za lagane poslastice koje su ukusne, ali se ne peku. Takav je i ovaj italijanski kolač sa limunom i piškotama. Keks se umače u sočan sirup koji ceo slatkiš čini preukusnim, a fil je još bolji. 

Sastojci: 

Za sirup:

  • 1 čaša vode
  • 1/2 čaše belog vina
  • malo ruma
  • sok od 1/2 limuna
  • 2 kašike šećera
  • pakovanje piškota

Za krem: 

  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • koru 1 limuna
  • 1/2 l hladnog mleka 
  • 45 g kukuruznog skroba

Priprema:

U posudu sipajte vodu, belo vino, rum, sok od limuna i šećer. Dobro promešajte. Prepolovite piškote i umočite u dobijeni sirup, pa ređajte po ivici vatrostalne posude, a zatim cele piškote umočite u sirup, pa ređajte na dno posude. Jaja umutite sa šećerom, pa dodajte skrob i mleko. Sve dobro sjedinite, pa izrendajte koru limuna. Kuvajte uz neprestano mešanje dok se ne zgusne, a zatim sklonite sa šporeta. Sipajte vanilu i promešajte. Dobijeni krem sipajte preko piškota i malo protresite posudu da se lepo rasporedi. Na vrh poređajte piškote umočene u sirup. Stavite u frižider nekih 5-6 sati da se dobro ohladi. 

Izvor: Stvar ukusa 

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE