Sitni kolači su nezaobilazan deo svih slavskih i prazničnih trpeza. Pored sitnih kolača sa kokosom i prelivenih čokoladom, obogatite vašu trpezu i sitnim kolačima od prhkog testa.Drugi sloj se pravi od mlevenih i seckanih lešnika za najkrckaviji ukus. Prhko testo se premazuje džemom od kajsija, a na kraju se kolači umaču u otopljenu čokoladu.
Sastojci:
- Za prhko testo:
- 2 jajeta
- 80 g šećera
- 130 g omekšalog putera
- 8 g praška za pecivo
- 300 g brašna
- Za drugi sloj:
- 150 g putera
- 300 g seckanih lešnika
- 100 g mlevenih lešnika
- 60 g šećera
- kašičica ekstrakta od vanile
- Za premaz i glazuru:
- 2 kašike džema od kajsije
- 200 g crne čokolade
Recept za sitne kolače od prhkog testa:
U činiju dodajte jaja i šećer, pa umutite dobro žicom. Dodajte puter, prašak za pecivo i na kraju brašno, pa rukom zamesite prhko testo za sitnekolače. Poklopite ga prozirnom folijom potpuno, pa ostavite prhko testo u frižideru na 30 minuta. Otopite puter na laganijoj vatri, pa u šerpu dodajte seckane i mlevene lešnike, šećer i vanilin ekstrakt. Špatulom dobro promešajte sastojke. Testo iz frižidera stavite u pleh obložen pek papirom, pa rukom rasporedite ravnomerno po dnu. Izbockajte viljuškom prhko testo za sitnekolače. Premažite džemom od kajsija, pa dodajte smesu sa lešnicima. Pecite na 180°C oko 30 minuta. Kada se malo ohladi, isecite kolač na kocke, pa svaku kocku podelite po dužini na trouglove. Otopite čokoladu na pari, pa umočite samo ivice sitnih kolača. PReporučujemo i sitne kolače sa keksom, kikirikijem i dve vrste čokolade.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem