Sastojci:

Za testo:

  • 250 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 90 g putera (hladnog)
  • Prstohvat soli
  • 2 žumanca
  • 40 g šećera

Sloj jabuka:

  • 3 jabuke 
  • 40 g šećera
  • Sok od jednog limuna

Krem sufle:

  • 2 belanca
  • 40 g šećera
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 400 g prirodnog jogurta (ili pavlake)
  • 30 g kukuruznog škroba

Priprema:

Ako volite čizkejk sa jabukama, ali tražite nešto novo, ovaj pečeni čizkejk će vas oduševiti. Kremasti fil sa sočnim jabukama savršeno se slaže sa hrskavim osnovom, pružajući balans ukusa i tekstura. Nije previše sladak, osvežavajući je i jednostavan za pripremu, a svaka kriška donosi toplinu domaće poslastice.

Pripremite sastojke i uživajte u savršenom spoju pečenog čizkejka i jabuka.

Saveti:

Testo – Puter narendajte ili iseckajte na sitne komade i umesite brzo da ostane prhko. Ostavite ga u frižideru 20 minuta pre razvijanja.
Sloj jabuka – Ako volite intenzivniji ukus, dodajte malo cimeta ili muskatnog oraščića.
Krem sufle – Belanca umutite do čvrstog snega pre nego što ih dodate smesi, tako će fil biti još vazdušastiji.

Priprema testa: U činiji pomešajte brašno i prašak za pecivo. Dodajte hladan puter isečen na kockice i prstima ga utrljajte u brašno dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte šećer, prstohvat soli i žumanca, pa umesite glatko testo. Testo oblikujte u kuglu, zamotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 20-30 minuta.

Priprema jabuka: Jabuke oljuštite, očistite i isecite na tanke kriške. Pospite ih limunovim sokom i šećerom, pa ostavite da odstoje dok pripremate fil.

Priprema krem sufle fila: Belanca umutite u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i vanilin šećer. U posebnoj činiji sjedinite jogurt (ili pavlaku) sa kukuruznim skrobom. Lagano umešajte umućena belanca u smesu sa jogurtom, koristeći spatulu, kako bi fil ostao vazdušast.

Testo razvijte i stavite u okrugli kalup (20-22 cm) obložen papirom za pečenje. Napravite blage ivice. Po testu rasporedite pripremljene jabuke. Prelijte sve krem sufle filom i poravnajte. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok površina ne postane zlatasta. Pitu ostavite da se malo prohladi pre sečenja. Po želji pospite prah šećerom ili cimetom.

Bonus video

pržene rolnice sa jabukama Izvor: pržene rolnice sa jabukama