Hrskava baza sa kokosom, nežna kremasta sredina i sočne borovnice čine ovaj kolač pravim užitkom za oči i nepce. Jednostavan je za pripremu, a efekat na stolu je impresivan. Savršen je za sve prilike kada želite da impresionirate ukućane ili goste.

Osnovne informacije

Kuhinja: Domaća

Tip jela: Desert

Porcije/Količina: 8–10 parčadi

Vreme pripreme: 40 minuta

Vreme pečenja/kuvanja: 60–70 minuta

Ukupno vreme: oko 5 sati (uključujući hlađenje)

Težina: Srednje 

Sastojci:

Fil od borovnica

  • 200 g borovnica
  • 50 g šećera
  • 100 ml vode
  • 20 g kukuruznog skroba
  • 50 ml vode

Testo

  • 100 g mekog putera
  • 40 g šećera
  • Prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 30 g kokosovog brašna
  • 200–220 g brašna
  • 5 g praška za pecivo

Fil od sira

  • 400 g krem sira
  • 200 g sira
  • 3 jajeta
  • 100 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
Savet:

Za najbolji efekat, fil od borovnica pripremite dan ranije – tako će biti potpuno ohlađen i nećete razvodniti kremu.

Priprema:

Pripremite fil od borovnica

U šerpi zagrejte borovnice sa šećerom i vodom. Umešajte razmućeni kukuruzni skrob sa vodom i kuvajte dok se fil ne zgusne. Ostavite fil da se potpuno ohladi.

Pripremite testo

Umutite puter sa šećerom i prstohvatom soli. Dodajte jaje i kokos, pa sve dobro sjedinite. Postepeno umešajte brašno sa praškom za pecivo dok ne dobijete glatko testo. Pritisnite testo u pripremljeni kalup, poravnajte površinu.

Pripremite fil od sira

U činiji umutite krem sir i sir sa jajima, šećerom i vanilin šećerom dok smesa ne postane glatka.

Složite kolač

Izlijte fil od sira preko pripremljenog testa. Ravnomerno rasporedite ohlađeni fil od borovnica preko fila.

Pecite

Pecite kolač u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko 60–70 minuta. Ostavite kolač da se potpuno ohladi, a zatim stavite u frižider na 4–5 sati da se stegne i rashladi.

Bonus video

00:22
Recept za tiramisu sa džemom od borovnica Izvor: Instagram/healthykitchenfoodnetwork