Ako volite da jedete slatka i slana peciva na razne načina, onda je ovaj recept pravi izbor za vas. Pre svega, za svaki takav proizvod potrebno je dobro testo. Brašno, ulje, jaje neizostavni su sastojci, ali ako mu dodate i kefir, jabukovo sirće i kukuruzni skrob dobićete nikad lepše i mekše testo. Možete praviti kroasane, kiflice od njega, ali i troglići punjeni lešnikom, takođe mogu mogu biti pravi izbor za vas. Nakon što testo jednom razvučete i urolate, napravite loptice koje ćete još jednom razvući, a onda ređati jednu preko druge i puniti testo masom. Na kraju, za još bolji i slađi ukus prelijte pecivo sirupom od šećera, vode i pomorandže i dobićete savršeni užitak, bolji čak i od baklave.

Sastojci:

  • 100 ml kefira
  • 1 jaje
  • 100 ml ulja
  • 25 g kukuruznog skroba + 100 g za posipanje
  • 20 ml sirćeta
  • 10 g prašak za pecivo
  • 300 g brašna
  • 150 g lešnika
  • 150 g rastopljenog putera

Za sirup:

  • 250 ml vode
  • 250 g šećera
  • 20 g pomorandže

Priprema:

Umutite jaje sa kefirom, uljem i sirćetom, dodajte kukuruzni skrob, prašak za pecivo, brašno i malo soli, izmešajte rukom i umesite testo. Razvaljajte ga i uvijte kao u rolnu, pa presecite na manje delove nekoliko puta i pravite loptice od testa. Uzmite jednu lopticu, pospite je kukuruznim skrobom, razvaljajte, pa onda to uradite i sa ostalim lopticama i ređajte testo jedno preko drugog, razvucite i napravite deblje i slojevio testo, koje ćete opet uviti u rolnu. Ponovo nožem podelite na delove, tj. manje loptice, pa varjačom razvucite, a onda pomoću nje istucajte lešnike u kesi. Testo punite njima, pa krajeve testa spojite kao trougliće. Rastopite puter i premažite testo njime. Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 180°C. Kada bude gotovo, pripremite sirup. Posudi sa šećerom dodajte vodu i kriške pomorandže, promešajte, pa ovim sirupom prelijte trougliće.