Pogačice mogu biti slane ili slatke i obično ih jedemo za doručak ili užinu. Prave se od univerzanog testa koje se kasnije filuje po želji. Punjenje od šljiva učiniće ove pogačice vašim omiljenim već na prvi zalogaj.
U nastavku vam donosimo recept za pogačice koje će vam uspeti baš svaki put i za koje će vas svi pitati u čemu je tajna.
Sastojci:
- 250 ml toplog mleka
- 5 g suvog kvasca
- 40 g maslaca
- 35 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 500 g brašna
Punjenje:
- 7-8 šljiva
- 15 kašičica šećera
- 2 kašičice skroba
Za premazivanje:
- 1 žumance
- 2 kašike mleka
Priprema:
U toplo mleko stavite kvasac, kašičicu šećra i nekoliko kašika brašna. Promešajte i ostavite na toplom mestu 5-10 minuta da se aktivira kvasac. Dodajte jaje, šećer, vanilin šećer, so, meki puter. Promešajte i dodajte brašno u delovima, zamesite mekše testo.Na kraju dodati ulje i dobro mesiti testo 5 minuta.
Podmazati kesu uljem, i ubaciti testo u nju. Stavite kesu sa testom u posudu sa toplom vodom. Ostavite 20-25 minuta. Nakon ovog vremena, testo će isplivati na površinu. Testo podeliti na 15 loptica. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite 5-10 minuta.
Isecite šljive na komade. Pomešajte šećer sa skrobom. Svaku lopticu razviti, u centar staviti šljive, posuti sa 1 kašičicom šećera i skroba pa umotati. Stavite sva peciva na pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu 20-30 minuta. Premažite peciva žumancetom i mlekom.
Pecite 18-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Izvor: Stvar ukusa
KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus