Tašci su tradicionalan vojvođanski slatkiš od krompirovog testa koji se može puniti sirom, džemom ili svežim voćem. Slađa verzija nam je omiljenija jer nas podseća na knedle sa šljivama.

Sastojci:

  • 600 -700 g krompira
  • 200 g brašna
  • 1 jaje
  • 400 g šljiva
  • 100 g prezli
  • malo šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ulje

Priprema:

Krompir skuvati zajedno sa ljuskom, očistiti, pa ga izgnječiti i dodati jaje. Izmiksati da bude bez grudvica, posoliti, dodati brašno i zamesiti glatko testo.

Sto posuti brašnom pa razviti pola cm debljine testo. Seći pravougaonike, stavljati po pola šljive i saviti (stranice malo stisnuti da se zalepe). Spuštati taške u šerpu sa provrelom vodom i kuvati 6-10 minuta da budu mekani i isplivaju na površinu.

U tiganj sipati ulje, prezle, šećer i vanilin šećer i propržiti i kuvane taške. Uvaljati u prezle i služiti tople.

Izvor: Bakina kuhinja