Ringlov je termin francuskog porekla i podrazumeva drugi naziv za divlju šljivu, odnosno vrstu kalemljene krupne šljive, koja najviše raste na našem području. U Vojvodini je poznata kao – ringlov, a u Srbiji kao – dženerika, dženarika, šljiva ranka itd.
Od plodova ringlova se pravi džem, sok, sirup, kao i rakija koja nije pretežno kvalitetna i u narodu je poznata i kao – “brlja”. Ringlov u sebi sadrži dosta vitamina, među kojima su A, B i C vitamin, kao i minerale fosfor i magnezijum.
Sastojci:
- 10 kg ringlova ili dženarika
- na svaku flašu ili teglu 3 kašike šečera
- 1 limun (iseče se na manje komade i stavi u svaku flašu po malo)
- voda da se napune tegle ili flaše
Priprema:
Flaše dobro sterilišite, a voće dobro operite. Puniti flaše skoro do vrha, u svaku ubaciti malo seckanog limuna i 3 kašike šećera, napuniti vodom i zatvorit. Poređati flaše u veliku šerpu pa ubaciti u rernu na 120 stepeni oko sat vremena. Kada ih izvadite iz rerne, obavezno okrenuti naopačke i ostaviti da se ohlade.
Izvor: serpica.net
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem