Ringlov je termin francuskog porekla i podrazumeva drugi naziv za divlju šljivu, odnosno vrstu kalemljene krupne šljive, koja najviše raste na našem području. U Vojvodini je poznata kao – ringlov, a u Srbiji kao – dženerika, dženarika, šljiva ranka itd.

Od plodova ringlova se pravi džem, sok, sirup, kao i rakija koja nije pretežno kvalitetna i u narodu je poznata i kao – “brlja”. Ringlov u sebi sadrži dosta vitamina, među kojima su A, B i C vitamin, kao i minerale fosfor i magnezijum.

Sastojci:

  • 10 kg ringlova ili dženarika
  • na svaku flašu ili teglu 3 kašike šečera
  • 1 limun (iseče se na manje komade i stavi u svaku flašu po malo)
  • voda da se napune tegle ili flaše

Priprema:

Flaše dobro sterilišite, a voće dobro operite. Puniti flaše skoro do vrha, u svaku ubaciti malo seckanog limuna i 3 kašike šećera, napuniti vodom i zatvorit.  Poređati flaše u veliku šerpu pa ubaciti u rernu na 120 stepeni oko sat vremena. Kada ih izvadite iz rerne, obavezno okrenuti naopačke i ostaviti da se ohlade.

Izvor: serpica.net