Sastojci:
Za punjenje:
- 500 g višanja bez koštica
- 100 g šećera
- 2 kašičice kukuruznog skroba
Za testo:
- 500 g brašna
- prstohvat soli
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- 2 jajeta
- 200 g maslaca
- 100 g pavlake
Kako se pravi pita:
Uglavnom sve domaćice prave pite od gotovih kupovnih kora, ali zašto ne biste probali da napravite od domaćih. Pita će biti još lepša i ukusnija.
U tiganj stavite višnje, šećer i kukuruzni skrob pa zagrevajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne voćni fil. Ostavite da se ohladi dok mesite kore.
Za testo najpre pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, šećer u prahu i dodajte kockice maslaca pa rukama umesite. Zatim napravite malo udubljenje u sredini testa i dodajte pavlaku i umućena jaja. Umesite testo. Pokrijte činiju prozirnom folijom i stavite u frižider na pola sata. Nakon toga testo razvucite oklagijom na pobrašnjenoj površini u oblik pravougaonika. Nožem secite trakice uzdužno i na sredinu svake trake (duž cele trake) stavite višnje. Preklopite oba kraja trake kako višnje ne bi ispale i pričvrstite krajeve.
Na pleh obložen papirom za pečenje ređajte pitu u oblik puža. Izbockajte čačkalicom i pecite na 180°C 40 minuta.
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Slani pužići sa sirom i šunkom
Svečane kuglice od sira sa narom, orasima i svežim peršunom – dekorativne, ukusne i brze za pripremu
Kuglice sa keksom i orasima - brzinski slavski sitni kolači
Najbolji recept za urnebes salatu - napravite je za Svetog Jovana