Da li postoji osoba koja ne voli štrudlu sa makom? Ovaj jednostavni recept će vam se dopasti, sigurni smo.

Sastojci:

  • 200 ml mleka
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 10 g kvasca
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica šećera
  • korica limuna
  • malo soli
  • 350-400 g brašna

Nadev:

  • 200 g maka
  • 100 g suvog groždja
  • šećer po želji

Priprema:

U mlako mleko izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad zapeni dodati jaje, koricu limuna i ulje a zatim dodavati brašno i zamesiti srednje tvrdo testo. Pokriti da testo odmori. Mak samleti dodati malo mleka i šećera po želji. Suvo grožđe potopiti u rum.
Naraslo testo istresti na sto pa ga premesiti malo i pokriti da odmori 5 min. U mak mleven ( ja sam mlela u mašini za kafu sa malo šećera) dodati oceđeno suvo grožđe. Dodati oko 100 ml provrelog mleka i izjednačiti.

Testo razviti u krug, pa iseći na osmine. Na svaku osminu staviti punu kašiku maka pa pritisnuti rukom. Ostatak staviti na sredinu. Savijati svaku osmenu prema sredinu i formirati cvet kao u Videu.

štrudla sa makom
Bakina i dekina kuhinja 

Ostaviti da odmori pokriveno 15 min pa premazati žumancetom u koji ste dodali malo ulja. Posuti bademovim ljuspicama po želji. Peći na 180 stepeni C oko 40 min. Prečnik pleha je 22 cm.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu

Izvor: Bakina i dekina kuhinja