Svi omiljeni sastojci sada u jednom kolaču. Probajte ovu ukusnu poslasticu sa makom, keksom, malinama i čokoladom - neverovatno je ukusno da se nećete zaustaviti samo na jednom parčetu. Priprema i hlađenje možda traju duže nego što ste očekivali, ali vredi svakog truda.
Sastojci:
Korica
- 150g Petit Beurre keksa
- 30g pečenih lešnika
- 1 kašika šećera
- 80g putera sobne temperature
- 200g malina (zaleđene ili sveže)
- 120g mlevenog maka
- 50g šećera
- 70ml mleka
- 20g putera
Fil
- 500g krem sira
- 180g šećera
- 3 kašike brašna
- 4 jaja
- 150g milerama
- 1 kašika arome vanile
Preliv
- 130g crnih čokoladnih dugmića
- 130ml slatke pavlake
Priprema:
Za koricu u seckalici usitnite Petit Beurre keks i lešnike. Dodajte šećer i puter sobne temperature. Dobijenu smesu rasporedite na dno kalupa prečnika 22cm koji je prethodno obložen pek papirom. Koricu pecite na 170°C 10 minuta. Nakon toga stavite sa strane da se ohladi.
Mak pomešajte sa šećerom i mlekom, kuvajte 2-3 minuta, umešajte puter i takođe stavite sa strane da se ohladi. Za fil mikserom umutite krem sir i šećer, dodajte brašno i opet umutite. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, aromu vanile i mileram. Nakon dodavanja svakog sastojka umutite fil. Na kraju dodajte i ohlađenu smesu od maka i mutite dok ne nastane lepa i glatka smesa. Na prethodno ohlađenoj korici rasporedite maline, preko njih fil i pecite kolač na 160°C 55-60 minuta. U zavisnosti od rerne, vreme pečenja može da varira. Znak da je kolač pečen je kada se uhvati korica na površini, ali da pri pomeranju kalupa kolač i dalje mrda. Kolač može i da popuca na površini, ali to nije ništa strašno jer će to čokolada kasnije da prekrije.
Nakon pečenja ostavite kolač da se ohladi u potpunosti na sobnoj temperaturi, posle toga ga prebacite u frižider na hlađenje, najmanje 3h, a idealno preko noći. Za preliv crne čoko dugmiće prelijte vrelom slatkom pavlakom i stavite tako da odstoji 1-2 minuta. Zatim promešajte i rasporedite na površini kolača. Kolač ukrasite po želji i vratite još jednom u frižider dok se preliv ne stegne.
Izvor: Slatka domaćica
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno