Kažu da je ovaj čizkejk nastao devedestih godina u Španiji, u gradu San Sebastian gde je osmišljen od strane kuvara Santiago Rivera. Pored toga što je kolač specijalitet u Španiji, on je postao popularan širom sveta, a obično se servira oboren sa strane i preliven sa malo čokolade.
Tekstura je neverovatno kremasta, neme veze sa klasičnim čizkejkom, više je poput najfinijeg pudinga od vanile. Vanila u ovom kolaču igra ogromnu ulogu i zaslužna je za dobar deo ukusa. Priprema je vrlo jednostavna samo je bitno da se kolač dobro ohladi, da bi se ukusi povezali, a što duže stoji to je lepši.
Sastojci:
- 5 jaja
- 650 g krem sira
- 180 g šećera
- 30 g gustina
- 1 kašika limunovog soka
- 3 kašičice ekstrakta vanile
- 400 ml slatke pavlake
I još:
- mlečna čokolada za serviranje
Priprema:
Umutite krem sir i šećer, ali veoma kratko, tek toliko da se lepo sjedine. Dodajte gustin i još jednom kratko izmiksajte. Viljuškom ulupajte jaja, pa ih dodajte u smesu i opet umutite. Sipajte limunov sok, ekstakt vanile i nemućenu slatku pavlaku, pa još jednom kratko umutite, da se sve lepo poveže. Kalup obložite pek papirom po dnu i ivicama, zatim ulijte smesu i par puta udarite od sto ili radnu površinu da izađu mehurići vazduha. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 240 stepeni oko 30 minuta. Nakon tog vremena kolač odmah izvadite uz rerne, delovaće da sredina nije pečena, ali to tako treba. Ostavite ga da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga najbolje bi bilo da ga ostavite u frižideru preko noći, a pre služenja ga prelijte mlečnom čokoladom koju ste otopili na pari.
Izvor: Slatka domaćica
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus