Kažu da je ovaj čizkejk nastao devedestih godina u Španiji, u gradu San Sebastian gde je osmišljen od strane kuvara Santiago Rivera. Pored toga što je kolač specijalitet u Španiji, on je postao popularan širom sveta, a obično se servira oboren sa strane i preliven sa malo čokolade.

Tekstura je neverovatno kremasta, neme veze sa klasičnim čizkejkom, više je poput najfinijeg pudinga od vanile. Vanila u ovom kolaču igra ogromnu ulogu i zaslužna je za dobar deo ukusa. Priprema je vrlo jednostavna samo je bitno da se kolač dobro ohladi, da bi se ukusi povezali, a što duže stoji to je lepši.

 Sastojci:

  • 5 jaja
  • 650 g krem sira
  • 180 g šećera
  • 30 g gustina
  • 1 kašika limunovog soka
  • 3 kašičice ekstrakta vanile
  • 400 ml slatke pavlake

I još:

  • mlečna čokolada za serviranje

Priprema:

Umutite krem sir i šećer, ali veoma kratko, tek toliko da se lepo sjedine. Dodajte gustin i još jednom kratko izmiksajte. Viljuškom ulupajte jaja, pa ih dodajte u smesu i opet umutite. Sipajte limunov sok, ekstakt vanile i nemućenu slatku pavlaku, pa još jednom kratko umutite, da se sve lepo poveže. Kalup obložite pek papirom po dnu i ivicama, zatim ulijte smesu i par puta udarite od sto ili radnu površinu da izađu mehurići vazduha. Kolač pecite u zagrejanoj rerni na 240 stepeni oko 30 minuta. Nakon tog vremena kolač odmah izvadite uz rerne, delovaće da sredina nije pečena, ali to tako treba. Ostavite ga da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga najbolje bi bilo da ga ostavite u frižideru preko noći, a pre služenja ga prelijte mlečnom čokoladom koju ste otopili na pari.

baskijski čizkejk recept instagram/slatka domaćica

Izvor: Slatka domaćica

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE