Pita s višnjama je odličan izbor da zasladite porodični ručak.

Potrebni sastojci:

Testo: 

  • 300 g brašna
  • 225 g margarina
  • 100 ml ledeno hladne vode
  • 1-2 kašike šećera
  • 1 kašičica soli

Punjenje:

  • 500 g višanja
  • 1 čaša (od jogurta) šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica ekstrata od vanile
  • 1 jaje

Priprema: 

Omekšali margarin iseći na kockice. U mikseru za testo prvo promešati brašno, dodati so i šećer i na kraju kockice margarina. Mešati oko 30 sekundi. U smesu postepeno dodavati ledenu vodu i mesiti mikserom dok se ne dobije glatko testo.

Podeliti ga na 2 dela, pa svaki deo obložiti alu folijom i ostaviti da odstoji u frižideru oko 60 minuta.Potom jedan deo testa rasklagijati u krug, nekoliko cm većeg prečnika nego što je pleh u kojem će se peći. Pomoću oklagije premestiti testo u dobro podmazan pleh.

Višnje dobro ocediti i pomešati sa brašnom, šećerom, vanil šećerom i ekstratom vanile. Sve dobro sjediniti, sipati preko testa u kalup. Preko fila staviti nekoliko komadića margarina. Zatim drugi deo ohlađenog testa razviti u krug i izrezati na trake širine 1,5 cm. Uplesti ih preko fila. Viljuškom spojiti gornju i donju koru.

Odgore premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 minuta. Poto, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći još 40 minuta. Pre služenja ostaviti da stoji oko 1 sat.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Cook book