Sastojci:

Za pitu:

  • 450 g kiselog lišća vinove loze (iz tegle, oprano, očišćeno od drški)
  • 450 g mlevene junetine
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 80 ml maslinovog ulja + još malo za podmazivanje i prelivanje
  • 200 g pirinča 
  • So i biber, po ukusu
  • 2 kašike sveže seckane nane
  • 2 kašike svežeg peršuna
  • 1 kašičica suvog origana
  • Sok od 1 limuna
  • 250 ml vode

Za sos:

  • 500 ml pileće supe
  • 2 do 4 kašike sveže ceđenog limunovog soka
  • 2 žumanca
  • 1 kašika gustina
  • So, po ukusu

Priprema:

Napravljena od kiselih listova vinove loze, punjenih mirisnim nadevom od pirinča, začinskog bilja i mesa, ova pita se peče u kalupu kao kuglof i izlazi iz rerne kao prava kulinarska zvezda. Prelivena sosom od limuna i jaja, pruža osvežavajući, bogat ukus koji osvaja na prvi zalogaj. Savršena je za slavlje, porodična okupljanja ili kao glavno jelo kada želite da impresionirate goste nečim posebnim, a opet domaćim.

Savet:

- Možete koristiti i običan pleh (okrugli ili pravougaoni) ako nemate kalup za kuglof.

- Nadev možete pripremiti dan ranije i čuvati u frižideru.

- Za posnu verziju, zamenite meso pečurkama ili leblebijama.

Uključite rernu na 200°C. Operite pirinač u više voda (4–5 puta) dok voda ne postane bistra. Potopite ga u hladnu vodu 10–15 minuta.

Na srednje jakoj vatri propržite luk na maslinovom ulju dok ne postane staklast i blago zlatan. Dodajte mleveno meso i pržite 5–6 minuta dok ne nestane roze boja. Začinite solju i biberom. Ocedite pirinač i dodajte ga u tiganj. Posolite, dodajte limunov sok i sipajte 250 ml vode. Pustite da provri, poklopite i kuvajte na tihoj vatri 5–6 minuta dok voda ne ispari (pirinač će biti napola kuvan). Sklonite sa vatre i umešajte seckanu nanu, peršun i origano.

Kalup za kuglof (ili okruglu tepsiju) dobro premažite maslinovim uljem. Obložite dno i stranice lišćem vinove loze tako da krajevi vise preko ivica. Sipajte nadev i poravnajte. Preklopite viseće listove preko nadeva, pa dodatno pokrijte gornji sloj još jednim redom listova. Prelijte sokom od pola limuna, sipajte još 1/4 šolje maslinovog ulja i dodajte 1 šolju tople vode.

Pecite 30–35 minuta. Ostavite da se hladi najmanje 35 minuta pre vađenja iz kalupa.

U šerpici zagrejte pileću supu do ključanja. U posebnoj činiji umutite žumanca, limunov sok i gustin. Postepeno dodajte jednu kutlaču vrele supe u smesu s jajima uz neprestano mešanje (da se ne zgruša). Vratite sve u šerpu i kuvajte 3–4 minuta na srednjoj vatri dok se sos ne zgusne. Posolite po ukusu. Ako je previše gusto, dodajte još malo supe.

Nožem pažljivo odvojite ivice pite iz kalupa. Preokrenite na tanjir za serviranje. Prelijte toplim sosom. Po želji ukrasite kriškama limuna.

Bonus video

00:21
Grčka pita sa sirom i spanaćem  Izvor: Instagram/gayanefood