Gde god da krenete, poželećete da pronađete barem jedan kulinarski specijalitet koji će vam pomoći da bolje razumete lokalnu kulturu. 

Tajland

Na samom raskršću Indije, Kine i Okeanije, tajlandska kuhinja je uzela najbolje tehnike i namirnice od ostale tri. U jelima se koristi dosta belog luka i čilija. Osim toga, česte namirnice su limunov sok, korijander i limunova trava, što tajlandskoj kuhinji daje karakterističan oštar ukus. Osim toga, nadaleko je poznat njihov riblji sos i pašteta od račića. 

Grčka

Od maslina do hobotnice. Pravi ukus Grčke je spoj svežine i čistoće. Ukus se ne maskira, posebno kada su u pitanju domaći hleb, svež paradajz i riba tek izvađena iz mora. Podnevni obrok je glavni događaj uz koji ide niz poslastica. Sreda i petak su već tradicionalno označeni kao dani bez mesa. 

Kina

Kineska kuhinja je jedna od onih što najviše paše nepcima. Kulturološko pravilo Jina i Janga, odnosno ravnoteže i sklada, vidljivo je i na tanjiru. To uključuje i hlađenje namirnica poput voća i povrća koje će se stopiti s vrućim začinima i mesu. Kinezi preferiraju pirinač, ali i rezanci su vrlo blizu. To su dve namirnice koje će upotpuniti skoro svako jelo. Postoji i niz regionalnih jela koja su nastala pod uticajem istorije i geografije.

Pogledajte i Kineska kuhinja

Meksiko

U meksičkoj kuhinji je najvidljiviji uticaj španske, a zatim francuske i afričke kuhinje. Od namirnica se posebno ističu kukuruz i pasulj, koje meksikanci spremaju na mnogo svetski poznatih načina.

Pogledajte i Meksička kuhinja

Francuska

Od sira i šampanjca do puževa i poznatih francuskih hlepčića, takozvanih bageta. Francuska kuhinja se odlikuje velikim izborom namirnica. Svaka regija ima svoj specijalitet. Francuzi smatraju da je ručak glavni obrok, premda je maratonsko ručavanje koje traje i do dva sata sve ređe. Krunski obrok je večera spremljena kod kuće koja se sastoji od šest vrsta jela.

Španija

Katalonska kuhinja puna je priznanja gurmana širom sveta. Kao i ostale regionalne kuhinje Španska i katalonska kuhinja favorizuje šafran i kumin kao i med. Mešavina sastojaka i tradicije daje šmek hrani u Barseloni: pripremanje morskih plodova i jela s nizom bogatih soseva. Večera je glavni događaj, ali nikad pre 21 sat. 

Italija

Italijanima je hrana nedvosmisleno najbolji izvozni proizvod i to s razlogom, jer je svet želi. Uprkos svim regionalnim razlikama postoje neke zajedničke kulinarske poveznice. To se prvenstveno odnosi na picu, testeninu i rižota. Što se pića tiče, tu je kafa na prvom mestu.

Indija

Indijska kuhinja menja oblik. Na jugu je osnovna namirnica pirinač, a na severu čapati odnosno indijske pogačice. Najčešće se serviraju uz gustu supu od mahunarki ili sočiva, povrće i soseve od krupno sečenog povrća. Riba i meso takođe su uključeni u ishranu. Jela najčešće obiluju egzotičnim začinima. 

Japan

U japanskim restoranima specijaliteti kuće su sašimi (sirova riba), jakimono (jela s grila, najčešće piletina i junetina), i barovi s testeninom. Vrhunac japanske kuhanje je kaiseki odnosno ceremonija ispijanja čaja.

Pogledajte i Japanska kuhinja

Indonezija i Malezija

Ova kuhinja je mešavina kineske, portugalske, indijske. Kolonisti i trgovci ostavili su traga na kuvanje i namirnice. To su nacije koje su najpoznatije po svojoj hrani. Obilje pirinča je svojstveno regiji s plodnim terasastim krajolikom. Začini podsećaju na vreme trgovine i invazije, a vatreni čili kao da odražava strast stanovništva. Njihova kuhinja nije komplikovana, a ukusi su odvojeni i jednostavni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa

Izvor: Blic.rs