Lenja pita je srpski kolač koji se pravi sa jabukama i koji se često nalazio na trpezi, jer su sastojci jeftini, a ukus predivan. Takođe, ni priprema nije komplikovana, pa su domaćice ovu poslasticu služile i na slavljima. A kako je u toku Uskršnji post ne morate da se odričete omiljenih kolača, samo ih pripremite malo drugačije, tj. sa posnim namirnicama. Naš današnji predlog je lenja pita kojom možete da se zasladite i ako postite na vodi, a u nastavku pročitajte recept. 

  • Sastojci:
  • Za testo: 
  • 2 šolje brašna
  • 2 šolje griza
  • 1 šolja šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu za posipanje
  • Za fil:
  • 1,5 kg rendanih jabuka
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 limun
  • 1 vanilin šećer

Priprema:
Jabuke izrendajte, pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i rendanu koru limun. Promešajte i ostavite sa strane. U drugoj posudi pomešajte brašno, griz, šećer i prašak za pecivo, pa promešajte. Podelite smesu na 3 jednaka dela. U tepsiju sipajte polovinu smese, pa izjednačite. Stavite pola fila, sipajte drugi deo smese, pa opet fil i na kraju pospite treći deo smese. Pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta. Lenju pitu pecite na 200°C oko 40 minuta. Pospite je šećerom u prahu, pa pokrijte krpom i ostavite do sutradan. Jabuke će pustiti sok i lepše će se povezati sa testom. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE