Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima Srbije različito sprema, a ono što je svima zajedničko jeste da se u testo stavi parica. Veruje se da će onaj ko, prilikom tradicionalnog lomljenja pogače, izvuče paricu, imati novca i sreće.
Česnica, odnosno, božićna pogača se mesi rano ujutro na dan Božića, a evo šta se još u nju stvalja. U testo se "udene" i komadić badnjaka za koji se veruje da donosi dobro zdravlje i plodnost.
U nekim krajevima naše zemlje stavljaju se i kukuruz, pasulj, ovas i pšenica koji bi trebalo da predvide plodnu i rodnu godnu za domaćina.
Nakon lomljenja pogače, osoba koja je pronašla novčić ili badnjak treba da ih čuva na posebnom mestu, a pšenica, ovas, kukuruz i se daju životinjama zbog kojih se i stavljaju u česnicu.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem