Tradicionalna božićna česnica se u različitim krajevima Srbije različito sprema, a ono što je svima zajedničko jeste da se u testo stavi parica. Veruje se da će onaj ko, prilikom tradicionalnog lomljenja pogače, izvuče paricu, imati novca i sreće.
Česnica, odnosno, božićna pogača se mesi rano ujutro na dan Božića, a evo šta se još u nju stvalja. U testo se "udene" i komadić badnjaka za koji se veruje da donosi dobro zdravlje i plodnost.
U nekim krajevima naše zemlje stavljaju se i kukuruz, pasulj, ovas i pšenica koji bi trebalo da predvide plodnu i rodnu godnu za domaćina.
Nakon lomljenja pogače, osoba koja je pronašla novčić ili badnjak treba da ih čuva na posebnom mestu, a pšenica, ovas, kukuruz i se daju životinjama zbog kojih se i stavljaju u česnicu.
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus