Pečenica je neizostavni deo trpeze za Božić, a uz ove savete profesionalnih kuvara ispašće savršeno! Meso će biti sočno, a spoljašnost lepo zapečena i hrskava. 

U ovom receptu koristi se svinjski kare, ali možete uzeti bilo koji komad svinjskog mesa, važno je samo da vreme pečenja prilagodite gramaži. Pravilo koje koriste kuvari je 40 minuta po kilogramu. Da biste bili sigurni, uzmite termometar za meso i izmerite temperaturu nakon pečenja, bezbedna temperatura za svinjetinu je 70 stepeni Celzijusa. Kuvari vam predlažu i jedan trik sa povrćem, zbog kojeg će se meso lepše ispeći, a jednu grešku nemojte praviti kada je gotovo!

Sastojci:

Komad svinjskog mesa po izboru
So, biber
Malo ulja
2 crna luka ili 2 šargarepe

Priprema:

Meso obilno posolite i pobiberite, ulje zagrejte u tiganju s debelim dnom. Pečenicu zapecite sa svih strana dok ne dobije zlatnu boju i koricu. Na ovaj način, spoljašnjost se zapeče i malo stvrdne i sprečava sokove iz mesa da iscure. Dobićete sočniji i ukusniji komad mesa na trpezi za Božić!

Povrće, luk ili šargarepu, isecite na krupne komade. Pažljivo ih poređajte u pleh tako da otprilike dobijete veličinu komada mesa. Na povrće ćete položiti pečenicu, i nećete morati da brinete da li je zagorela ili se zalepila za pleh. Povrće po završetku pečenja možete baciti ili dodati prilogu uz meso, važno je da obavi ulogu "zaštitnika" pečenice u rerni.

Rernu zagrejte na 200 stepeni i pecite meso 40 minuta po kilogramu. Pred sam kraj pečenja, malo pojačajte temperaturu kako biste dobili još lepšu koricu. Proverite temperaturu termometrom za meso, ili secnite jedan komad i proverite da li je sočno. Dobro ispečena svinjetina trebalo bi da bude blago ružičasta iznutra, ali nikako roze jer to znači da nije gotova. 

Nakon pečenja, obavezno zamotajte meso u foliju i ostavite najmanje 15 minuta da odstoji. Sokovi će se tako pravilno rasporediti po mesu, ako ga sečete odmah, postaće suvo i tvrdo.