Sastojci:

  • 500 g pasulja tetovca
  • 3 glavice crnog luka
  • 1 kašičica slatke paprike
  • so po ukusu
  • biber
  • 250 ml ulja

Kako da spremite pasulj za Badnji dan:

Na Badnji dan se posti i priprema se bogata trpeza, ali ono što je nezaobilazno jeste posni prebranac.

Pasulj staviti u šerpu i naliti hladnom vodom, pa staviti da provri. Potom procediti i baciti prvu vodu, pa ponoviti postupak uz dodatak sitno iseckanog luka (2 glavice). Kuvati dok ne omekša. U pekač sipati proceđen pasulj, ali sačuvati pola čaše vode u kome se kuvao. Jednu glavicu luka propržiti pa sjediniti sa pasuljem, dodati začine vodu od kuvanja i ulje. Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni.

Bonus video

MONDO/Teodora Orlandić BADNJI DAN I OBIČAJI