Sastojci:
- 600 g brašna
- 350 ml mlake vode
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 50 ml + 2 kašike ulja
Recept za badnjaču:
Za Badnje veče se priprema posna večera, a na stolu treba da se nađe i pogača, koja se još naziva i Badnjača.
U mlakoj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane gusto. Zatim preliti sa 2 kašike ulja i malo premesiti. Prekriti testo krpom i ostaviti pola sata na toplom mestu.
Testo nakon toga premesiti, oblikovati po želji i staviti u pleh. Izbockati viljuškom, premazati uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta, zavisno od rerne.
Bonus video
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Recept za posnu pitu sa jabukama i orasima
Kako da spremite pastrmku u rerni za Badnje veče
Kolač sa suvim voćem i orašastim plodovima