Sastojci:

  • 600 g brašna
  • 350 ml mlake vode
  • 40 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli
  • 50 ml + 2 kašike ulja

Recept za badnjaču:

Za Badnje veče se priprema posna večera, a na stolu treba da se nađe i pogača, koja se još naziva i Badnjača.

U mlakoj vodi razmutiti kvasac i šećer. Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati. Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane  gusto. Zatim preliti sa 2 kašike ulja i malo premesiti. Prekriti testo krpom i ostaviti pola sata na toplom mestu.

Testo nakon toga premesiti, oblikovati po želji i staviti u pleh. Izbockati viljuškom, premazati uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji. Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče. Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta, zavisno od rerne. 

Bonus video

Kurir televizija OBIČAJ KOJI SE NE PROPUŠTA: Ovo OBAVEZNO morate uraditi sa badnjakom, nakon Badnje večeri (KURIR TELEVIZIJA)