Bilo da je slavska trpeza posna ili mrsna, najveća pažnja poklanja se predjelu, njegovom serviranju i dekoraciji. Mrsna predjela su zahvalnija za serviranje, jer postoji veći izbor namirnica.

Ako slavite Svetu Petku - salame, pečenice, čajne kobasice, šunke, razni sirevi... na raspolaganju vam je veliki izbor boja i oblika koje možete da aranžirate na najraznovrsnije načine. A da li ste znali da vam jedna obična čaša može pomoći u dekoraciji. Evo i kako.

Sastojci:

  • čajna kobasica
  • voće
  • sir
  • masline
  • slani krekeri

Priprema:

1. korak: Odaberite pravu čašu

Za ovaj postupak potrebna vam je vinska čaša ili obična, ali da ima širi otvor.

Cvetovi i od drugih namirnica

Da bi vam trpeza za Svetu Petku bila još dekorativnija, isti princip pravljenja cvetova možete da primenite i na tanko iseckanu šunku, pečenicu, kačkavalj itd.. Dekorišite sve maslinamama i grožđem.

2. korak: Postupak ređanja 

Ređajte parčiće sitno narezane čajne jedan po jedan na ivicu čaše, tako da ih preklapate, stavljajući nekoliko kriški da formirate ružu.

Postupak pravljenja cveta od čajne kobasice
Kako se ukrasno servira predjelo Foto: Printscreen/Youtube/Cookist Wow

3. korak: Finiš i ukrasni cvet

Zatim čašu okrenite naopako, položite na dasku za serviranje i podignite. Dobićete prelep cvet. 

Kako se servira predjelo za slavu.jpg
Foto: Printscreen/Youtube/Cookist Wow

Ceo postupak i dodatne savete pogledajte u sledećem videu:

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.