Svi vernici obeležavaju Veliki ili Vaskršnji post koji traje od 07. marta 2022. do 23. aprila 2022. godine. Ovo je jedan od najstrožijih postova koji čisti naše telo i dušu. Nedelja pre početka posta se naziva Bela nedelja ili suropusna. U toku posta se izbacuje meso i sve namirnice životinjskog porekla, osim ribe, pa je bitno da vaše telo pripremite za suzdržavanje od istih.

Tokom trajanja Bele nedelje se pripremate za Vaskršnji post tako što ćete jesti mlečne proizvode i jaja, ali ne i meso. Poslednji dan Bele nedelje se naziva i Bela poklada. 

Šta su Bele poklade?

Prema narodnim običajima, poklade su praznik koji uvek za ručak treba da okupi sve članove porodice. Trpeza Belih poklada, treba da bude ispunjena jelima koja se spremaju od jaja, sira i drugih mlečnih prerađevina. Stari kažu da se na taj dan pozivaju i siromašni susedi i prijatelji jer svi treba da se "omrse" tokom zajedničkog obreda i složno i u veselju uđu u post koji će trajati do Vaskrsa.

Bele poklade su poznate i kao Proštene poklade - Proćke, jer se na ovaj dan opraštaju svađe i uvrede. Smatra se da u period Vaskršnjeg posta treba ući bez greha i neraščišćenih računa.

Izvor: Stvar ukusa