Paska je tradicionalni ruski kolač koji se služi za Uskrs. Napravi se testo koje je vrlo jednostavno, jer se svi sastojci sjedine varjačom, a onda se u njega doda i suvo voće. Preko ide bela glazura koju možete da ukrasite po želji. Ovaj mekani i vazdušasti uskršnji kolač će vas oduševiti na prvi zalogaj, pa obavezno pokušajte da ga napravite.
- Sastojci:
- suvo voće po želji
- 2 kašike konjaka (ili sok od pomorandže)
- 25 g svežeg kvasca
- 150 ml toplog mleka
- 6 žumanaca
- 150 g šećera + 1 kašika
- 20 g vanilin šećera
- prstohvat soli
- rendana korica pomorandže
- 80 g putera
- 400 g brašna + 1 kašika
- Za belu glazuru:
- 1 belnace
- prstohvat soli
- sok od 1/2 limuna
- 150-200 g šećera u prahu
Priprema:
Iseckajte suve kajsije da budu veličine kao suvo grožđe i brusnice. Možete da koristite suvo voće po želji. Zatim ih prelijte konjakom, pa ostavite preko noći. Ako ne želite da koristite alkohol prelijte sokom od pomorandže. U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac i kašiku šećera, pa kašikom još malo utapkajte. Sipajte toplo mleko i promešajte. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte žumanca, so, šećer (150 g), vanilin šećer, rendanu koricu pomoradže i istopljeni puter. Umutite viljuškom, pa u tu smesu dodajte aktivirani kvasac. Promešajte i sipajte prosejano brašno. Mešajte testo varjačom dok se ne sjedine svi sastojci. Pokrijte ga providnom folijom koju ste premazali uljem i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. Ponovo promešajte, pa sipajte suvo voće u koje ste dodali kašiku brašna i promešajte ponovo. Kašiku nauljite, pa sipajte testo u duboke papirne kalupe. Nemojte da ih punite do vrha.Ako vam se vidi suvo voće, nauljite prst i pritisnite ga u testo. Poravnajte kašikom, pa papirne kalupe stavite u pleh. Pokrijte krpom i ostavite još nekih sat vremena da odstoje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Ako su vam kalupi manji pecite ih nekih 20 minuta.
Za glazuru: Lagano umutite belanca sa prstohvatom soli i limunovim sokom, pa dodajte šećer u prahu i lepo sjedinite. Dobijenom glazurom premažite vrh kolača i ukrasite po želji. Možete seckanim suvim voćem, možete šarenim ili čokoladnim mrvicama...
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus