Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RUSKI TRADICIONALNI KOLAČ ZA USKRS: Meko pecivo puno suvog voća, a samo vam je varjača potrebna (VIDEO)

Isprobajte recept za tradicionalni ruski kolač.

 Ruski uskršnji kolač Izvor: Shutterstock

Paska je tradicionalni ruski kolač koji se služi za Uskrs. Napravi se testo koje je vrlo jednostavno, jer se svi sastojci sjedine varjačom, a onda se u njega doda i suvo voće. Preko ide bela glazura koju možete da ukrasite po želji. Ovaj mekani i vazdušasti uskršnji kolač će vas oduševiti na prvi zalogaj, pa obavezno pokušajte da ga napravite.  

  • Sastojci:
  • suvo voće po želji
  • 2 kašike konjaka (ili sok od pomorandže)
  • 25 g svežeg kvasca 
  • 150 ml toplog mleka 
  • 6 žumanaca 
  • 150 g šećera + 1 kašika
  • 20 g vanilin šećera 
  • prstohvat soli 
  • rendana korica pomorandže 
  • 80 g putera 
  • 400 g brašna + 1 kašika
  • Za belu glazuru: 
  • 1 belnace 
  • prstohvat soli 
  • sok od 1/2 limuna 
  • 150-200 g šećera u prahu

Priprema:
Iseckajte suve kajsije da budu veličine kao suvo grožđe i brusnice. Možete da koristite suvo voće po želji. Zatim ih prelijte konjakom, pa ostavite preko noći. Ako ne želite da koristite alkohol prelijte sokom od pomorandže. U posudi pomešajte izdrobljeni kvasac i kašiku šećera, pa kašikom još malo utapkajte. Sipajte toplo mleko i promešajte. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. U drugoj posudi pomešajte žumanca, so, šećer (150 g), vanilin šećer, rendanu koricu pomoradže i istopljeni puter. Umutite viljuškom, pa u tu smesu dodajte aktivirani kvasac. Promešajte i sipajte prosejano brašno. Mešajte testo varjačom dok se ne sjedine svi sastojci. Pokrijte ga providnom folijom koju ste premazali uljem i ostavite na toplom da nadođe nekih 2 sata. Ponovo promešajte, pa sipajte suvo voće u koje ste dodali kašiku brašna i promešajte ponovo. Kašiku nauljite, pa sipajte testo u duboke papirne kalupe. Nemojte da ih punite do vrha.Ako vam se vidi suvo voće, nauljite prst i pritisnite ga u testo. Poravnajte kašikom, pa papirne kalupe stavite u pleh. Pokrijte krpom i ostavite još nekih sat vremena da odstoje. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta. Ako su vam kalupi manji pecite ih nekih 20 minuta. 
Za glazuru: Lagano umutite belanca sa prstohvatom soli i limunovim sokom, pa dodajte šećer u prahu i lepo sjedinite. Dobijenom glazurom premažite vrh kolača i ukrasite po želji. Možete seckanim suvim voćem, možete šarenim ili čokoladnim mrvicama...

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE

Šta ćete danas spremati? Ideje za brze, jednostavne i ukusne obroke te čekaju svakog dana na Viberu. PRIJAVI SE OVDE.

Više na ovu temu

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti