Za Uskrs se tradicionalno pravi pogača ili pletenica koja se ukrašava ofarbanim jajima. Mi vam ove godine predlažemo da napravite nešto drugačije. U pitanju je uskršnji venac koji se pravi od lisnatog testa, a puni jajima, sirom, šukom... Izgleda jednako lepo kao i tradicionalna pogača i ukrasiće svaku svečnu trpezu, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- 400 g lisnatog testa
- 60 g krem sira
- 150 g tvrdog sira
- 100 g šunke
- 100 g kiselih krastavaca
- 3 jajeta
- Za premazivanje:
- 1 jaje
Recept za venac od lisnatog testa:
Pripremite lisnato testo
Lisnato testo odmrznite, pa malo razvucite oklagijom. Trećinu testa isecite na tanke trake, pa napravite pletenice (pogledaj video).
Napravite nadev
Jaja skuvajte, pa ih izrendajte, a takođe i sir. Šunku i kisele krastavce sitno iseckajte.
Napunite testo
Premažite testo (tamo gde nisu pletenice) krem sirom, pa poređajte šunku, krastavce, sir i jaja. Premažite umućenim jajetom ivicu kod pletenica i urolajte do pletenica. Zatim svaku pletenicu stavite preko rolata i spojite krajeve da napravite venac.
Pecite
Prebacite venac na pleh obložen pek papirom, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Pročitajte i ovo: Uskršnji venčići
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Pita sa plavim patlidžanom po receptu italijanskih mama
Kada, koliko i u koja jela treba da ubacite lovorov list
Rum kuglice sa crnom čokoladom i kokosom, tope se u ustima