Za Uskrs se tradicionalno pravi pogača ili pletenica koja se ukrašava ofarbanim jajima. Mi vam ove godine predlažemo da napravite nešto drugačije. U pitanju je uskršnji venac koji se pravi od lisnatog testa, a puni jajima, sirom, šukom... Izgleda jednako lepo kao i tradicionalna pogača i ukrasiće svaku svečnu trpezu, a ukus je fantastičan.

Sastojci:

  • 400 g lisnatog testa 
  • 60 g krem sira 
  • 150 g tvrdog sira 
  • 100 g šunke 
  • 100 g kiselih krastavaca 
  • 3 jajeta 
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje 

Recept za venac od lisnatog testa:

9:54
Korak 1

Pripremite lisnato testo 

Lisnato testo odmrznite, pa malo razvucite oklagijom. Trećinu testa isecite na tanke trake, pa napravite pletenice (pogledaj video). 

9:56
Korak 2

Napravite nadev 

Jaja skuvajte, pa ih izrendajte, a takođe i sir. Šunku i kisele krastavce sitno iseckajte. 

9:56
Korak 3

Napunite testo 

Premažite testo (tamo gde nisu pletenice) krem sirom, pa poređajte šunku, krastavce, sir i jaja. Premažite umućenim jajetom ivicu kod pletenica i urolajte do pletenica. Zatim svaku pletenicu stavite preko rolata i spojite krajeve da napravite venac. 

9:56
Korak 4

Pecite 

Prebacite venac na pleh obložen pek papirom, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta. 

Pročitajte i ovo: Uskršnji venčići

BONUS VIDEO: 

Instagram/austrian_cravings Uskršnji zečevi od testa

(StvarUkusa/S.B.)