Za Uskrs se tradicionalno pravi pogača ili pletenica koja se ukrašava ofarbanim jajima. Mi vam ove godine predlažemo da napravite nešto drugačije. U pitanju je uskršnji venac koji se pravi od lisnatog testa, a puni jajima, sirom, šukom... Izgleda jednako lepo kao i tradicionalna pogača i ukrasiće svaku svečnu trpezu, a ukus je fantastičan.
Sastojci:
- 400 g lisnatog testa
- 60 g krem sira
- 150 g tvrdog sira
- 100 g šunke
- 100 g kiselih krastavaca
- 3 jajeta
- Za premazivanje:
- 1 jaje
Recept za venac od lisnatog testa:
Pripremite lisnato testo
Lisnato testo odmrznite, pa malo razvucite oklagijom. Trećinu testa isecite na tanke trake, pa napravite pletenice (pogledaj video).
Napravite nadev
Jaja skuvajte, pa ih izrendajte, a takođe i sir. Šunku i kisele krastavce sitno iseckajte.
Napunite testo
Premažite testo (tamo gde nisu pletenice) krem sirom, pa poređajte šunku, krastavce, sir i jaja. Premažite umućenim jajetom ivicu kod pletenica i urolajte do pletenica. Zatim svaku pletenicu stavite preko rolata i spojite krajeve da napravite venac.
Pecite
Prebacite venac na pleh obložen pek papirom, pa premažite umućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 minuta.
Pročitajte i ovo: Uskršnji venčići
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus