Uskršnja trpeza ne može da se zamisli bez pogače, a ove godine napravite spektakularnu na 4 sprata. Ne morate da imate puno iskustva u mešenju testa, jer su ruske domaćice otkrile neke tajne kako da ono što bolje uspe. Što se tiče oblikovanja, možda vam deluje komplikovano, ali ako ispratite sve korake jednostavno ćete napraviti kraljevsku pogaču sa jajima kojoj će se svi diviti. Osim fantastičnog izgleda, ona je meka kao duša zbog dodavanja jogurta, a sirće će učiniti da testo brže naraste.

  • Sastojci:
  • 42 g svežeg kvasca
  • 500 ml mleka
  • 2-3 kašike jogurta
  • 4 jajeta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašika sirćeta
  • 100 g putera 
  • oko 1,2 kg brašna

Priprema:
U posudi pomešajte izmrvljeni kvasac i 100 ml toplog mleka, pa dodajte šećer i 2 kašike brašna. Sve sjedinite, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira 20 minuta. U drugoj posudi pomešajte 2 cela jajeta i 2 belanceta, pa umutite i dodajte jogurt, a onda dobro promešajte. Sipajte ulje, so i preostalo mleko i opet promešajte. Dodajte aktivirani kvasac, kao i prosejano brašno i umesite testo. Pokrijte i ostavite sat vremena da nadođe. Zatim podelite testo na 5 delova od po 100 g, 5 delova od po 200 g, 1 deo od 450 g, 1 deo od 170 g i 1 deo od 110 g. Oblikujte loptice od svakog dela. Uzmite loptice od 200 g i razvucite u tanak krug. Ređajte jedan preko drugog i svaki premažite istopljenim puterom. Poslednju nemojte da premazujete, a onda isecite trouglove, ali ne do ivice. Svaki trougao savijte u slojevima ka spolja. Savijte krajeve ispod testa. Stavite dobijeno testo u tepsiju obloženu pek papirom. Zatim razvucite testo od 170 g u oblik valjka, pa premažite istopljenim puterom i urolajte, ali po dužini. Sklonite sa strane, pa razvucite najveći deo testa (od 450 g) u oblik jajeta. Isecite ivice, a zatim sa obe strane napravite "resice". Sredinu koja nije sečena premažite puterom i preko stavite urolano testo od 170 g. Premažite puterom, pa svaku "resicu" unakrsno obmotajte oko sredine gde je valjak. Spojite ivice tako da dobijete krug i stavite u drugu tepsiju obloženu pek papirom. Sada uzmite testo od 100 g i svaki deo razvucite u manji krug. Ređajte jedan preko drugog, a svaki premažite puterom, sem poslednjeg. Isto isecite trougolove kao na što ste uradili na većem testu, ne do kraja. Pa svaki trougao savijte u slojevima ka spolja. Podvucite krajeve ispod testa. Stavite u treću tepsiju obloženu pek papirom. Poslednje testo od 110 g razvucite u obliku valjka, pa presecite na pola po dužini i premažite istopljenim puterom. Preklopite, pa isecite kraj, čisto da dobijete ravnu linuju. Zatim presecite tako da dobijete 3 trake, od kojih ćete napraviti pletenicu. Premažite puterom i urolajte. Pokrijte svaki deo pogače i ostavite da nadođe sat vremena. Svaki deo pogače koji ste napravili premažite umućenim žumancetom i pecite zasebno u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta. Poređajte delove jedan na drugi i premažite istopljenim puterom. Prijatno!

U galeriji pogledajte kako da napravite pogaču sa jajima korak po korak: 

Printscreen/YT/Dobriana Dimova Kako se pravi pogača za Uskrs sa jajima

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoje RECEPTE ZA NAJLEPŠE USKRŠNJE SPECIJALITETE i osvojite VREDNE NAGRADE