Sastojci:

Za testo:

  • 250 g brašna
  • 170 g putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 40 g kakao praha
  • 1 jaje
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 100 g slatke pavlake
  • 100 g čokolade
  • draže bombone u boji i u obliku jaja ili loptica
Kako da otopite čokoladu u mikrotalasnoj:

Čokoladu možete otopiti i u mikrotalasnoj rerni. Važno da čokoladu izlomite na manje delove i stavite u posudu koja se može zagrevati u mikrotalasnoj rerni. Podesite kuhinjski aparat na najmanju jačinu i stavite posudu sa čokoladom. Neka se zagreva oko 30 sekundi, zatim izvadite posudu i dobro promešajte čokoladu, a nakon toga je ponovo zagrevajte, takođe na najmanjoj jačini, ovog puta samo 10-15 sekundi. Posle zagrevanja ponovo promešajte čokoladu. Veoma je važno da čokoladu topite na najmanjoj jačini kako ne bi izgorela.

Recept za uskršnja gnezda:

Kako biste napravili ovaj slatkiš, u činiji pomešajte prosejano brašno, šećer u prahu, kakao prah, prašak za pecivo i so, i mešajte dok ne postane glatko. Suvim sastojcima dodajte meki puter i trljajte rukama dok smesa ne postane mrvičasta. Dodajte jaje.

Mesite testo dok ne prestane da se lepi za ruke. Od testa formirajte loptice i stavite u frižider preko noći. Treba ih dobro ohladiti. Sutradan pravite gnezda od loptica. Za jedno gnezdo su vam potrebne 2 loptice koje se treba da provučete kroz presu za beli luk. Od dobijenih trakica napravite gnezdo i koristite čep za flašu da napravite udubljenje u centru.

Prebacite gnezda u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejenu na 180 stepeni, 15 minuta. Dok se gnezda peku, napravite krem. Slatku pavlaku sipajte u činiju i kuvajte na šporetu, ali da ne proključa. Odmah dodajte čokoladu izlomljenu na komade i dobro promešajte dok smesa ne postane glatka.

Izvadite gnezda iz rerne, ohladite, napunite šupljinu čokoladnim kremom, pospite čokoladama u obliku jaja ili loptica. Možda ćete želeti da napravite i slatkiš bez šećera od samo 4 sastojka.

Pročitajte kako se pravi domaći keks sa kakaom i vanilom, pravi se za manje od sat vremena

BONUS VIDEO

Slatkiš od oraha Izvor: Slatkiš od oraha

StvarUkusa