Sastojci:
Za testo:
- 250 g brašna
- 170 g putera
- 100 g šećera u prahu
- 40 g kakao praha
- 1 jaje
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
Za fil:
- 100 g slatke pavlake
- 100 g čokolade
- draže bombone u boji i u obliku jaja ili loptica
Recept za uskršnja gnezda:
Kako biste napravili ovaj slatkiš, u činiji pomešajte prosejano brašno, šećer u prahu, kakao prah, prašak za pecivo i so, i mešajte dok ne postane glatko. Suvim sastojcima dodajte meki puter i trljajte rukama dok smesa ne postane mrvičasta. Dodajte jaje.
Mesite testo dok ne prestane da se lepi za ruke. Od testa formirajte loptice i stavite u frižider preko noći. Treba ih dobro ohladiti. Sutradan pravite gnezda od loptica. Za jedno gnezdo su vam potrebne 2 loptice koje se treba da provučete kroz presu za beli luk. Od dobijenih trakica napravite gnezdo i koristite čep za flašu da napravite udubljenje u centru.
Prebacite gnezda u pleh obložen papirom za pečenje i stavite u rernu zagrejenu na 180 stepeni, 15 minuta. Dok se gnezda peku, napravite krem. Slatku pavlaku sipajte u činiju i kuvajte na šporetu, ali da ne proključa. Odmah dodajte čokoladu izlomljenu na komade i dobro promešajte dok smesa ne postane glatka.
Izvadite gnezda iz rerne, ohladite, napunite šupljinu čokoladnim kremom, pospite čokoladama u obliku jaja ili loptica. Možda ćete želeti da napravite i slatkiš bez šećera od samo 4 sastojka.
Pročitajte kako se pravi domaći keks sa kakaom i vanilom, pravi se za manje od sat vremena
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade