Domaći keks sa kakaom i vanilom se peče u rerni, a keksići izgledaju kao rolnice. Zbog kakaoa i vanile izgledaju crno-beli. Ukoliko volite keks možda ćete želeti da napravite i keks sa kakaom i belom čokoladom. Evo kako da napravite domaći keks sa kakaom i vanilom.

Sastojci:

  • 250 g običnog brašna
  • 135 g neslanog putera, ohlađenog i iseckanog na kockice
  • 70 g šećera u prahu
  • 1 srednje jaje
  • 1 kašičica vanilinog šećera
  • 1 kašika kakao praha
  • Prstohvat kardamona
  • 1 srednje žumance, umućeno sa 1 kašikom vode

Recept za domaći keks sa kakaom i vanilom

16:58
Korak 1

Napravite testo

Za domaći keks sa kakaom i vanilom u procesoru za hranu pomešajte brašno i puter dok ne počnu da liče na prezle. Dodajte šećer u prahu, jaje, vanilin šećer i 1 kašiku vode, pulsirajući nekoliko puta dok se ne formira testo. Podeliti testo na 2 jednaka dela. Vratite 1 deo u procesor za hranu sa kakao prahom i kardamonom i kratko pulsirajte da se izmeša. Izvadite testo, formirajte lopticu, pa spljoštite u disk, umotajte i stavite u frižider, kao i drugu polovinu testa. Imaćete belo i tamno testo. Ohladite oba testa 10 minuta ili dok ne budu dovoljno čvrsta da možete da ih kotrljate.

17:02
Korak 2

Urolajte oba testa zajedno

Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte svaku polovinu testa u pravougaoni oblik debljine otprilike 20cm i neka oba dela budu iste veličine. Premažite svetlo testo sa malo žumanca, a zatim stavite kakao testo preko njega. Umotajte oba sloja zajedno kao ogromnu cigaru, a zatim lagano pritisnite i rolajte par puta. Stavite u frižider na sat vremena.

17:02
Korak 3

Zagrejte rernu

Zagrejte rernu na 160°C. Obložite pleh papirom za pečenje. Testo isecite na kolutiće, postavljajući ih ravno na obložen pleh. Pecite 15 minuta ili dok keksići ne počnu blago da menjaju boju oko ivica. Ostavite da se ohlade. Uživajte u domaćem keksu sa kakaom i vanilom.

Pročitajte kako se prave čokoladne plazma kocke.

BONUS VIDEO

Oreo kolač od 3 sastojka  Instagram/maddesmat.se

StvarUkusa/L.S.