Svaka prava domaćica mora da bar jednom godišnje počasti svoje ukućane ovom fenomenalnom pogačom.  

Potrebno je:

700g mekog brašna

1 svež kvasac

3 dl mleka

1 dc ulja

1 kašičica šećera

1 ravna kašičica soli

150 g suvog vrata

150 g kačkavalja

1 jaje

30 g susama

Pročitajte i: STARINSKI RECEPT: Belokranjska brza pogača

Postupak pripreme:

U posudi pomešati mlako mleko, svež kvasac, 1 kašičicu brašna i šećer. Sve dobro izmešati i ostaviti da se kvasac rastopi i da nadođe.

U veću posudu za mešanje sipati polovinu brašna, dodati nadošao kvasac, ulje i so. Postepeno dodavati ostatak brašna i ručno mesiti sve dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti da odstoji i naraste. 

Nadošlo testo premesiti, izdvojiti 1/3 i ostaviti sa strane, a ostatak testa razviti u pravougaonik debljine 0,5 cm.

Pravougaonik od testa posuti sa 2/3 sitno iseckanog suvog vrata i rendanog kačkavalja, pa urolovati. Rolat iseći na parčad debljine 1,5 cm. 

Preostalu 1/3 testa razviti u pravougaonik, a zatim oklagijom uzdužno preseći na pola kako bi se dobile dve trake. Trake od testa posuti preostalim suvim vratom i kačkavaljom. Urolati prvo jednu traku, a oko nje drugu. 

Okruglu tepsiju nauljiti, u sredinu staviti umotane rolate a okola vertikalno poređati parčad rolata.

Premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu >>>>>>>>>>>> https://www.instagram.com/stvar_ukusa/

Izvor: stvarukusa.rs