Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hleb

Grčki beli hleb

Autor Stvar ukusa
Autor Stvar ukusa

Jedan od brojnih tradicionalni grčkih hlebova od dizanog testa, uglavnom se sprema na selu.

Izvor: Profimedia/Shutterstock

1. Veče pre pečenja pripremite kvasac: 1/2 kg brašna, šećer, kvasac i dve čaše mlake vode pomešajte u gustu masu i ostavite da se odmori preko noći.


Sastojci:

2 kg pšeničnog brašna
1 l mlake vode
50 g svežeg kvasca
kašika soli
2 kašike šećera (po želji)
2 kašike maslinovog ulja

2. Narednog jutra brašno stavite u veliku činiju i dodajte so. U brašnu napravite udubljenje i u njega stavite kvasac.

3. Mesite od sredine ka spoljašnjoj strani, tako da kvascu postepeno dodajete brašno krenuvši od ivica ka sredini, a sve vreme dolivajte i mlaku vodu. Ruke nakvasite maslinovim uljem i mesite sve dok testo ne postane glatko i gipko – ne sme da se lepi za prste.

4. Pokrijte i ostavite da nadolazi, onoliko dugo dok se zapremina ne duplira. Zatim testo opet premesite i po želji ga oblikujte u vekne ili okrugle hlebove.

5. Stavite u podmazane plehove i ostavite da nadolaze jedan sat. Malom kuhinjskom četkicom premažite ih maslinovim uljem i pecite oko 1 sat na 180 stepeni. 

6. Da li je hleb pečen proveravajte tako što ćete kuckati s donje strane vekne - pečen hleb mora da zvuči šuplje.

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti