Tradicionalno, ovo jelo je nastalo u Italiji kako se ne bi bacali ostaci hrane: stari hleb, već napola presušena mocarela. To bi uvaljali u brašno, jaje i ispržili. Ponekad bi dodavali filete inćuna ili šunku.
Sastojci:
2 kuglice (250 g) mocarele
4 kriške hleba
1 šoljica (125 g) brašna
1 jaje
60 ml mleka
so
biber
500 ml ulja (za prženje)
Priprema:
Narežite mocarelu na kriške debljine oko 1 cm i pustite da se dobro ocede. Kriške hleba prerežite na pola, tako da dobijete 8 kriški (svakako im maknite koricu). U široku, plitku posudu stavite brašno. U drugoj posudi, razmutite jaje, dodajte mu mleko, prstohvat soli i biber. Kriške mocarele isušite sa ubrusom, pa ih stavite između dve kriške hleba. Pazite da ne vire iz hleba. Prvo umočite rubove sendviča u brašno, zatim u jaje, nakon toga ostatak sendviča opet u brašno, pa jaje. Zagrejte ulje. Sendviče pržite dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Pažljivo ih okrenite i nastavite prženje. Izvadite ih na ubrus da se upije višak masnoće. Poslužite toplo.
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno