Recept za omiljeno pecivo našeg detinjstva.

Sastojci:

  • 1kg brašna
  • 2,5dcl mlakog mleka
  • 2,5dcl mlake vode
  • 100 g margarina
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 jaje
  • 24 koktel viršlice

Za premazivanje:

  • 1 jaje
  • 2 kašike hladnog mleka

Priprema:

Potopiti u malo mleka kvasac, malo brašna i šećera.Ostatak mleka pomešati sa vodom. Sipati pola brašna u posudu za mešenje, pa dodati nadošao kvasac, izmućeno jaje, šećer, so i otopljeni margarin. Promešati varjačom pa postepeno dodavati mešavinu mleka i vode, i ostatak brašna. Umesiti testo i ostaviti da nadođe (oko 1 sat)

Nadošlo testo podeliti na tri kugle. Svaku kuglu na radnoj površini posutom brašnom rastanjiti na debljinu pola prsta i dobijene krugove iseći na po osam delova (trouglova). U svaki trougao umotati viršlicu. Ostaviti rol viršle da odstoje još 15min.

Rernu zagrejati na 220C. Rol viršle premazati mešavinom umućenog jajeta i mleka. Peći oko 20min.

SAVET: Ukoliko nemate koktel viršlice, obične viršle iseći uzdužno na pola, pa popreko na tri dela. *Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?

*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: stvarukusa.rs