Tradicionalni recept koji će vas oduševiti ukusom, mirisom i teksturom.

Sastojci:

  • brašno - 800 g
  • so - 1/2 kašičice
  • kvasac - 1 kašičica
  • šećer - 60 g
  • maslac - 140 g, istopljeni ili 60 - 80 g ulja i 40 g maslaca, za premazivanje
  • voda - 350 - 400 ml (sobna temperatura), može i malo više za meko testo koje se ne lepi

Za premazivanje:

  • brašno - 1 supena kašika se zaliva vrućom vodom, od 50 do 70 ml

Priprema:

Radi se mikserom, ali mešenje može da se odradi i rukom. U posudu se sipa brašno, dodaje se kvasac, meša se, dodaje se so i svi ostali sastojci.

Mesi se testo mikserom i mesi se do trenutka kada se testo odvojilo od posude. Ono treba da bude meko i da se ne lepi po rukama. Naulji se druga posuda uljem/maslinovim uljem i testo se ostavlja da naraste, tako što se pre toga okreće nekoliko puta kako bi se nauljilo sa svih strana. Uvija se u foliju.

Naraslo testo se deli na tri dela, tako što se svaki deo lagano razvija, premazuje se sa malo masnoće i ređaju se pogače jedna na drugu. Nakon toga se razvija kora debljine otprilike 2-3 mm i seče se na komade torte. Svaki trougao se uvija u rolat, tako što se njegovi krajevi približavaju jedan ka drugom kako bi se dobio nezatvoreni đevrek.

Kiflice se ređaju u tepsiju obloženu papirom za pečenje ili samo podmazanu masnoćom i ostavljaju se da narastu na otprilike 20-30 minuta.

Kuvano testo za premazivanje se sprema tako što se brašno zaliva vrućom vodom, meša se, ostavlja se da se ohladi i četkom se premazuju kiflice. Peče se na 180-200 stepeni otprilike 25 minuta.

Napomena: Originalne bečke kiflice se ne prave sa nadevom, ali svaka od vas koja poželi može da doda čokoladu slatko ili džem, ali to više neće biti bečke kiflice, nego samo kiflice sa nadevom.

Možete dodati i 1 kašičicu ekstrakta vanile, iako ga u receptu nema, ako planirate da ih pravite sa nadevom.

Kiflice su prijatne arome maslaca i hrskave korice.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Pratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: bonapeti.rs