Najbolji način da iskoristite sezonu tikvica je da isprobavate različite i zanimljive recepte, a upravo takav je i ovaj. Šareni mafini od tivkica su pravo letnje jelo koje je lagano i nije skupo, a i jednostavno se pravi. Možete da poslužite sa umakom koji je opisan u nastavku teksta, a možete i same da jedete. Ukusni i sočni, super su predlog za doručak, večeru ili druženje sa prijateljima.
Ako više volite slatku verziju, pročitajte i kako da napravite čokoladne mafine sa vanilom.
Sastojci:
- 3 male tikvice
- 10-12 čeri paradajza
- 1 crni luk
- 10-12 maslina
- 3 jajeta
- 100 ml mleka
- 1 kašika maslinovog ulja (može i obično)
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica kima
- 1 čen belog luka
Za sos:
- 3 kašike grčkog jogurta
- 1 kašika majoneza
- 1 kašika kečapa
- mirođija
Priprema:
Tikvice isecite na kockice, pa propržite na zagrejanom ulju i posolite. Jaja umutite, pa sipajte mleko, ulje i brašno i prašak za pecivo. Dobro sjedinite, a zatim dodajte secakni paradajz, masline, crni luk i prohlađene tikvice. Opet dobro promešajte, pa pospite origano i kim i dodajte mleveni beli luk. Sve dobro promešajte. U kalup za mafine stavite korpice, a zatim u svaku sipajte dobijenu smesu. Pecite na 180°C oko 40 minuta. U međuvremenu napravite sos. Pomešajte jogurt, majonez i kečap, pa dodajte seckanu mirođiju.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom