Pogačice mogu biti slane ili slatke i obično ih jedemo za doručak ili užinu. Prave se od univerzanog testa koje se kasnije filuje po želji. Punjenje od šljiva učiniće ove pogačice vašim omiljenim već na prvi zalogaj.

U nastavku vam donosimo recept za pogačice koje će vam uspeti baš svaki put i za koje će vas svi pitati u čemu je tajna.

Sastojci:

  • 250 ml toplog mleka
  • 5 g suvog kvasca
  • 40 g maslaca
  • 35 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 500 g brašna

Punjenje:

  • 7-8 šljiva
  • 15 kašičica šećera
  • 2 kašičice skroba

Za premazivanje:

  • 1 žumance 
  • 2 kašike mleka

Priprema:

U toplo mleko stavite kvasac, kašičicu šećra i nekoliko kašika brašna. Promešajte i ostavite na toplom mestu 5-10 minuta da se aktivira kvasac. Dodajte jaje, šećer, vanilin šećer, so, meki puter. Promešajte i dodajte brašno u delovima, zamesite mekše testo.Na kraju dodati ulje i dobro mesiti testo 5 minuta.

Podmazati kesu uljem, i ubaciti testo u nju. Stavite kesu sa testom u posudu sa toplom vodom. Ostavite 20-25 minuta. Nakon ovog vremena, testo će isplivati na površinu. Testo podeliti na 15 loptica. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite 5-10 minuta.

Isecite šljive na komade. Pomešajte šećer sa skrobom. Svaku lopticu razviti, u centar staviti šljive, posuti sa 1 kašičicom šećera i skroba pa umotati. Stavite sva peciva na pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite na toplom mestu 20-30 minuta. Premažite peciva žumancetom i mlekom.

Pecite 18-20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa

KUVAJMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i OSVOJITE VREDNE NAGRADE