Hačapuri su tradicionalne gruzijske lepinje koje se prave tako što se pune sirom. Mogu da se pravi i kao čamčići, pa da se preko razbije jaje, ali ovaj recept za mekane lepinje je daleko ukusniji. Sir koji se razvlači i vazdušasto testo su odlična kombinacija, a kako biste pripremili ove ukusne lepinje ne morate da budete vešta domaćica.
Sastojci:
- 100 ml tople vode
- 100 ml toplog mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 4 g suvog kvasca
- 300 g brašna
- 4 kašike ulja
- 450 g tvrdog sira
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Recept za hačapuri - mekane lepinje punjene sirom:
U posudi pomešajte mleko, vodu, so, šećer, kvasac i jaje, pa lepo umutite. Dodajte prosejano brašno i umesite testo. Na kraju sipajte ulje i mesite dok testo ne upije ulje. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih sat vremena. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i pospite ga brašno, pa kratko premesite. Podelite na 2 jednaka dela i oblikujte lopte. Svaku rastanjite prstima i bogato pospite sirom. Podignite testo na gore i spajajte kako biste napravili lepinju. Zatim malo oklagijom razvucite lepinju i stavite je u tepsiju obloženu pek papirom. Premažite žumancetom koje ste umutili sa mlekom i bogato pospite sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Na isti način napravite i drugu lepinju.
Pročitajte i ovo: Lepinje sa mocarelom i belim lukom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
Sočni kolač od pistaća gotov za sat vremena
Piletina Stroganov za praznični ručak
Pileća vekna sa povrćem
Svečana kokos torta za drugi dan Uskrsa