Hačapuri su tradicionalne gruzijske lepinje koje se prave tako što se pune sirom. Mogu da se pravi i kao čamčići, pa da se preko razbije jaje, ali ovaj recept za mekane lepinje je daleko ukusniji. Sir koji se razvlači i vazdušasto testo su odlična kombinacija, a kako biste pripremili ove ukusne lepinje ne morate da budete vešta domaćica.
Sastojci:
- 100 ml tople vode
- 100 ml toplog mleka
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 4 g suvog kvasca
- 300 g brašna
- 4 kašike ulja
- 450 g tvrdog sira
- Za premazivanje:
- 1 žumance
- 1 kašika mleka
Recept za hačapuri - mekane lepinje punjene sirom:
U posudi pomešajte mleko, vodu, so, šećer, kvasac i jaje, pa lepo umutite. Dodajte prosejano brašno i umesite testo. Na kraju sipajte ulje i mesite dok testo ne upije ulje. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih sat vremena. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i pospite ga brašno, pa kratko premesite. Podelite na 2 jednaka dela i oblikujte lopte. Svaku rastanjite prstima i bogato pospite sirom. Podignite testo na gore i spajajte kako biste napravili lepinju. Zatim malo oklagijom razvucite lepinju i stavite je u tepsiju obloženu pek papirom. Premažite žumancetom koje ste umutili sa mlekom i bogato pospite sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Na isti način napravite i drugu lepinju.
Pročitajte i ovo: Lepinje sa mocarelom i belim lukom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem