Hačapuri su tradicionalne gruzijske lepinje koje se prave tako što se pune sirom. Mogu da se pravi i kao čamčići, pa da se preko razbije jaje, ali ovaj recept za mekane lepinje je daleko ukusniji. Sir koji se razvlači i vazdušasto testo su odlična kombinacija, a kako biste pripremili ove ukusne lepinje ne morate da budete vešta domaćica. 

Sastojci:

  • 100 ml tople vode 
  • 100 ml toplog mleka 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1 kašičica šećera
  • 1 jaje 
  • 4 g suvog kvasca
  • 300 g brašna 
  • 4 kašike ulja 
  • 450 g tvrdog sira
  • Za premazivanje:
  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka

Recept za hačapuri - mekane lepinje punjene sirom: 

U posudi pomešajte mleko, vodu, so, šećer, kvasac i jaje, pa lepo umutite. Dodajte prosejano brašno i umesite testo. Na kraju sipajte ulje i mesite dok testo ne upije ulje. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih sat vremena. Stavite testo na pobrašnjenu površinu i pospite ga brašno, pa kratko premesite. Podelite na 2 jednaka dela i oblikujte lopte. Svaku rastanjite prstima i bogato pospite sirom. Podignite testo na gore i spajajte kako biste napravili lepinju. Zatim malo oklagijom razvucite lepinju i stavite je u tepsiju obloženu pek papirom. Premažite žumancetom koje ste umutili sa mlekom i bogato pospite sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20-25 minuta. Na isti način napravite i drugu lepinju

Pročitajte i ovo: Lepinje sa mocarelom i belim lukom

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija KARAVAN MAJKE I SNAJKE POSETIO ZLATIBOR: Raša pripremio specijalitet ovog mesta KOMPLET LEPINJA ODUŠEVILA

Izvor: StvarUkusa