Ako ste u potrazi za receptom za najvazdušastije i najmekše pecivona pravom ste mestu. Možete ga puniti sirom, kremom, džemom ili bilo kojim drugim nadevom. U testo se dodaje i jedan tajni sastojak, kako bi brže naraslo, a to je sirće.
Sastojci:
- 1 čaša tople vode
- 1 čaša toplog mleka
- 100 ml ulja
- 10 g suvog kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 belanca
- 1 kašičica sirćeta
- 6 šolja brašna
- 50 g putera
- 2 žumanca
Recept za vazdušasto pecivo:
U posudu ubacite kvasac i šećer, pa dodajte toplu vodu. Mešajte dok se kvasac ne rastvori, pa dodajte toplo mleko, ulje, belanca, sirće idobro umutite žicom. Dodajte brašno i kašičicu soli, promešajte, pa umesite testo za pecivo rukama. Mesite dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi. Nauljite posudu, vratite testo, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Istisnite vazduh iz testa, malo ga premesite, nauljite radnu površinu na kojoj ćete staviti testo. Razvucite rukama, razvijte testo oklagijom, pa premažite omekšalim puterom. Preklopite ivice ka sredini jednu preko druge, pa ponovo premažite puterom. Preklopite ponovo ivice tako da dobijete deblji kvadrat. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 20 minuta. Razmesite malo rukama, pa razvucite oklagijom. Podelite uzdužno na 13 delova. Svaki deo testa pojedinačno oblikujte tako što ćete uvijati u suprotnim smerovima držeći oba kraja, a potom spojiti te krajeve. Prekrijte peciva krpom i ostavite da odstoje 15 minuta, pa ih premažite umućenim žumancima. Pecite peciva na 190°C dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Predlažemo i slane štapiće po turskom receptu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus