Ako ste u potrazi za receptom za najvazdušastije i najmekše pecivona pravom ste mestu. Možete ga puniti sirom, kremom, džemom ili bilo kojim drugim nadevom. U testo se dodaje i jedan tajni sastojak, kako bi brže naraslo, a to je sirće.
Sastojci:
- 1 čaša tople vode
- 1 čaša toplog mleka
- 100 ml ulja
- 10 g suvog kvasca
- 3 kašike šećera
- 1 kašičica soli
- 2 belanca
- 1 kašičica sirćeta
- 6 šolja brašna
- 50 g putera
- 2 žumanca
Recept za vazdušasto pecivo:
U posudu ubacite kvasac i šećer, pa dodajte toplu vodu. Mešajte dok se kvasac ne rastvori, pa dodajte toplo mleko, ulje, belanca, sirće idobro umutite žicom. Dodajte brašno i kašičicu soli, promešajte, pa umesite testo za pecivo rukama. Mesite dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi. Nauljite posudu, vratite testo, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Istisnite vazduh iz testa, malo ga premesite, nauljite radnu površinu na kojoj ćete staviti testo. Razvucite rukama, razvijte testo oklagijom, pa premažite omekšalim puterom. Preklopite ivice ka sredini jednu preko druge, pa ponovo premažite puterom. Preklopite ponovo ivice tako da dobijete deblji kvadrat. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 20 minuta. Razmesite malo rukama, pa razvucite oklagijom. Podelite uzdužno na 13 delova. Svaki deo testa pojedinačno oblikujte tako što ćete uvijati u suprotnim smerovima držeći oba kraja, a potom spojiti te krajeve. Prekrijte peciva krpom i ostavite da odstoje 15 minuta, pa ih premažite umućenim žumancima. Pecite peciva na 190°C dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Predlažemo i slane štapiće po turskom receptu.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Čokoladni sufle kao iz najboljeg restorana
Beskvasni hleb od heljde
Trikovi da iskoristite previše kiselo testo, koje ne može da naraste