Komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a po pravilu, sprema se sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako ga nemate stavite malo više starog kajmaka. Ovaj specijalitet se brzo priprema, a odličan je predlog za doručak, jer je kalorična bomba. Takođe, ukus je lepši ako sami napravite lepinju, ali kada ste u žurbi poslužiće i kupovna. Umesto originalne komplet lepinje, danas vam donosimo recept za odličnu zamenu. Po arapskom receptu napravite lepinju i napunite je krem sirom.
Sastojci:
- Za testo:
- 380-400 g brašna
- 1/2 kašičice soli
- 250 ml vode
- Za nadev:
- 1 jaje
- 230 g krem sira
- Još:
- puter
Recept za arapsku komplet lepinju:
U posudi pomešajte brašno, so i vodu. Umestie mekano testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 15 minuta. U posudi pomešajte jaje i krem sir i dobro sjedinite. Testo podelite na 2 jednaka dela, pa pospite brašnom, pa opet pokrijte testo i ostavite da odstoji nekih 10 minuta. Razvucite obe polovine testa što tanje, a onda premažite istopljenim puterom. Premažite i nadevom od krema sira, pa preklopite testo četiri puta po dužini. Treba da dobijete tanak pravougaonik. Zatim preklopite četiri puta po širini. Pre svakog preklapanja premažite testo istopljenim puterom. Stavite u nauljeni kalup, pa pritisnite rukama da testo pokrijte dno. Premažite istopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 260°C oko 8 minuta. Gotovu arapsku komplet lepinju premažite istopljenim puterom i isecite.
Pročitajte i ovo: Lepinje punjene spanaćem i krem sirom
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem