Komplet lepinja je specijalitet zlatiborskog kraja, a po pravilu, sprema se sa jagnjećim ili prasećim pretopom, ali ako ga nemate stavite malo više starog kajmaka. Ovaj specijalitet se brzo priprema, a odličan je predlog za doručak, jer je kalorična bomba. Takođe, ukus je lepši ako sami napravite lepinju, ali kada ste u žurbi poslužiće i kupovna. Umesto originalne komplet lepinje, danas vam donosimo recept za odličnu zamenu. Po arapskom receptu napravite lepinju i napunite je krem sirom

Sastojci:

  • Za testo:
  • 380-400 g brašna 
  • 1/2 kašičice soli
  • 250 ml vode 
  • Za nadev:
  • 1 jaje 
  • 230 g krem sira 
  • Još:
  • puter 

Recept za arapsku komplet lepinju: 

U posudi pomešajte brašno, so i vodu. Umestie mekano testo, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da odstoji nekih 15 minuta. U posudi pomešajte jaje i krem sir i dobro sjedinite. Testo podelite na 2 jednaka dela, pa pospite brašnom, pa opet pokrijte testo i ostavite da odstoji nekih 10 minuta. Razvucite obe polovine testa što tanje, a onda premažite istopljenim puterom. Premažite i nadevom od krema sira, pa preklopite testo četiri puta po dužini. Treba da dobijete tanak pravougaonik. Zatim preklopite četiri puta po širini. Pre svakog preklapanja premažite testo istopljenim puterom. Stavite u nauljeni kalup, pa pritisnite rukama da testo pokrijte dno. Premažite istopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni na 260°C oko 8 minuta. Gotovu arapsku komplet lepinju premažite istopljenim puterom i isecite. 

Pročitajte i ovo: Lepinje punjene spanaćem i krem sirom

BONUS VIDEO: 

Kako da dekorišete slavski hleb  Instagram/grateful_loaf

Izvor: StvarUkusa