Čaije su specijalitet sa juga Srbije - pecivo zbog kog su se nekada čekali redovi u pekarama. Podseća na pitu, ali se pravi od testa kao za hleb, a ovo pecivo se puni nadevom od sira. U Novom Pazaru poznato je i pod nazivom ćahije, a priprema ovog peciva nije komplikovana. Umesto ulja, možete koristiti mast za autentičan ukus.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 25 g kvasca
- 150 ml ulja
- 1/2 kašike soli
- 1 kašičica šećera
- 250 ml tople vode + malo mlake vode
- Za nadev:
- 300 g sira
- 2 jajeta
- 8 kašika ulja
Recept za niško pecivo čaije:
Razmutite kvasac u mlakoj vodi, dodajte šećer, pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Potom dodajte so, ulje i toplu vodu. Postepeno dodajte brašno i zamesite testo za pecivo. Ostavite da odstoji oko 45-60 minuta pokriveno krpom. Potom premesite testo. Odvojite rukom manje loptice testa i razvucite ih u tanji krug uz pomoć oklagije po površini posutoj brašnom. Premažite uljem i rasporedite sir po svakom delu testa. Zatvorite rukom ivice testa sa sirom. Urolajte u oblik puža, pa ređajte pecivo po podmazanom plehu za pečenje. Ostavite pecivo na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta, pa pecite na 200°C oko 20 minuta ili dok ne porumene. Ako ste ljubitelj peciva, preporučujemo najmekanije pecivo sa feta sirom.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus