Čaije su specijalitet sa juga Srbije - pecivo zbog kog su se nekada čekali redovi u pekarama. Podseća na pitu, ali se pravi od testa kao za hleb, a ovo pecivo se puni nadevom od sira. U Novom Pazaru poznato je i pod nazivom ćahije, a priprema ovog peciva nije komplikovana. Umesto ulja, možete koristiti mast za autentičan ukus.

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 25 g kvasca
  • 150 ml ulja
  • 1/2 kašike soli
  • 1 kašičica šećera
  • 250 ml tople vode + malo mlake vode 
  • Za nadev:
  • 300 g sira
  • 2 jajeta
  • 8 kašika ulja

Recept za niško pecivo čaije:

Razmutite kvasac u mlakoj vodi, dodajte šećer, pa ostavite nekoliko minuta da se aktivira. Potom dodajte so, ulje i toplu vodu. Postepeno dodajte brašno i zamesite testo za pecivo. Ostavite da odstoji oko 45-60 minuta pokriveno krpom. Potom premesite testo. Odvojite rukom manje loptice testa i razvucite ih u tanji krug uz pomoć oklagije po površini posutoj brašnom. Premažite uljem i rasporedite sir po svakom delu testa. Zatvorite rukom ivice testa sa sirom. Urolajte u oblik puža, pa ređajte pecivo po podmazanom plehu za pečenje. Ostavite pecivo na sobnoj temperaturi oko 15-20 minuta, pa pecite na 200°C oko 20 minuta ili dok ne porumene. Ako ste ljubitelj peciva, preporučujemo najmekanije pecivo sa feta sirom.

BONUS VIDEO:

Hleb punjen sirom YouTube/table diary

 Izvor: StvarUkusa