Ova super pita može da bude deo preukusne posne trpeze ako izostavite neke od sastojaka. Podjednako će biti ukusna.

Sastojci za kore:

  • 600 g glatkog brašna
  • 1 kašikica soli
  • 4 kašike ulja
  • oko 4 dcl mlake vode

Sastojci za fil:

  • 3 struka praziluka
  • 1 čaša (od 2dcl) pirinča
  • po potrebi
  • so po potrebi
  • ulje po potrebi
  • mleveni biber
  • 2 jaja
  • 2 kašike kisele pavlake

Priprema fila:

Tri struka praziluka iseckamo. Seckani praziluk pržimo na 4- 5 kašika ulja, pa dodamo soli po ukusu i mlevena bibera. U posudu stavimo 2-3 kašike ulja, dobro zagrejemo dodamo opran i dobro ocedjen pirinač soli po ukusu, promešamo dodamo 2 čaše od 2dcl vrele vode poklopimo i sve kuvamo na tihoj vatri dok pirinač ne upije tečnost, i ostavimo da se ohladi. Kad se ohladi pomešamo sa prazilukom, dodamo 2 jaja i 2 kašike kisele pavlake.

Priprema kora:

U posudu staviti brašno, so i postepeno dodavati mlaku vodu i ulje i umesiti testo rukama, toliko da se ne lepi za ruke.

Testo stavimo na pobrašnjenu površinu, nek stane 5-6 minuta i tada ga izraditi, tako što testo bacate desetak puta na radnu površinu, opet testo da stane 2-3 minuta ( može i više) i opet ga bacati desetak puta.

Tako je testo lepo izradjeno i lepše se razvlači, podeliti ga na dva dela, razvući u krugove širine većeg tanjira, pouljiti površine kruga i ostaviti testo da odmara od 45 -60 minuta. Uzimati krugove, rukama razvlačimo testo u veliku jufku, zadebljale krajeve jufke odsečemo nožem, pouljimo razvučeno testo, stavimo fil i urolamo jufku sa obadve strane , sečemo jufku dužine pleha i redjamo u pleh. Tako u radimo i sa drugim krugom testa. Pecemo pitu na 200 C dok se lepo ne ispece i porumeni.

Prijatno!

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: tortekolaci.com