Iskoristite sezonu tikvica za ove predivne recepte. Evo još jedne ideje za laganu večeru.
Sastojci za testo:
1 ¼ šolje brašna, pomešano kukuruzno i obično
malo soli
oko 100g hladnog maslaca
1/4 šolje pavlake
1/4 šolje vode
1-2 grančice sveže mirođije
Sastojci za fil:
1 velika ili 2 male tikvice, isečene u krug debljine 5-6mm
svež vlašac
1 kašika maslinovog ulja
1-2 čena belog luka, sitno seckanog
rikota sir
1/2 šolje narendanog kačkavalja
listovi bosiljka
Priprema:
Pomešajte brašno i so u velikoj posudi, dodajte maslac i izdrobite ga prstima tako da maslac bude veličine graška. U drugoj posudi pomešajte kiselu pavlaku i vodu, a zatim je prespite u prvu posudu. Sa vrhovima prstiju ili varjačom sjedinite tu smesu u veću kuglu, zatim pokrijte posudu i ostavite u frižideru 1 sat.
Pomešajte beli luk i maslinovo ulje u jednoj, a u drugoj posudi pomešajte rikotu, kačkavalj i dodajte jednu kašičicu maslinovog ulja iz prve posude i naravno malo soli.
Testo još jednom premesite, pa ga stavite u plitak okrugli pleh za pečenje, gde ste prethodno stavili pek papir. Onda mešavinu rikote razmažite po testu, ali ostavite prostor do ivice nekih 4-5 cm. Preko toga pospite vlašac, a zatim i tikvice u koncentričnim krugovima počevši od spolja ka unutra. Četkicom pređite po tikvicama sa ostatkom smese maslinovog ulja i belog luka. Krajem testa zatvorite ivice. Pecite u rerni na 200° jedno 30-40 minuta dok testo ne dobije zlatkastu boju. Izvadite iz rerne, stavite bosiljak na vrh i uživajte.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem