Ačak ili otvorena pita je u stvari mekano testo, punjeno sočnim filom.

Potrebno je:

  • 500g brašna tip400
  • 1 kašičica soli
  • 300ml mlake vode
  • oko 100g margarina (putera ili masti)
  • po želji susam za posipanje

Fil:

  • 1 glavica crnog luka
  • 4 jaja
  • 2 čaše (200ml) kiselog mleka
  • malo soli i bibera
  • malo seckanog peršuna (originalno ili mirođija)

Priprema:

Napravite testo, tako što ćete u brašno da stavite so, a zatim postepeno dodavajte vodu. Mesite testo rukama kako biste osetili teksturu. Napravite jufku koju ćete staviti u foliju pa u frižider, da "miruje" oko pola sata.

Dok testo miruje, napravite fil. Iseckajte luk na sitno pa ga propržite na malo masti ili ulja. Kada se luk ohladi, dodajte mu jaja, kiselo mleko, so i biber, mirođiju ili peršun. Izmešajte sve.

Uzmite tepsiju pa je obilno premažite margarinom ili puterom (može i mast). Testo razvijte koliko možete pa ga tako položite preko premazane tepsije (neka ostatak kora prelazi preko tepsije). U sredinu stavite mast ili margarin, pa onda fil. Preklopite kore preko fila (ne mora biti uredno složeno), zatim opet malo masnoće i susam (po želji.)

Peći na 200 stepeni oko dvadesetak minuta. Kada se ispeče, pitu pokriti sa mokrom krpom i ostaviti da se prohladi.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa
*Pratite Stvar ukusa i na InstagramuIzvor: stil.kurir.rs