Ačak ili otvorena pita je u stvari mekano testo, punjeno sočnim filom.
Potrebno je:
- 500g brašna tip400
- 1 kašičica soli
- 300ml mlake vode
- oko 100g margarina (putera ili masti)
- po želji susam za posipanje
Fil:
- 1 glavica crnog luka
- 4 jaja
- 2 čaše (200ml) kiselog mleka
- malo soli i bibera
- malo seckanog peršuna (originalno ili mirođija)
Priprema:
Napravite testo, tako što ćete u brašno da stavite so, a zatim postepeno dodavajte vodu. Mesite testo rukama kako biste osetili teksturu. Napravite jufku koju ćete staviti u foliju pa u frižider, da "miruje" oko pola sata.
Dok testo miruje, napravite fil. Iseckajte luk na sitno pa ga propržite na malo masti ili ulja. Kada se luk ohladi, dodajte mu jaja, kiselo mleko, so i biber, mirođiju ili peršun. Izmešajte sve.
Uzmite tepsiju pa je obilno premažite margarinom ili puterom (može i mast). Testo razvijte koliko možete pa ga tako položite preko premazane tepsije (neka ostatak kora prelazi preko tepsije). U sredinu stavite mast ili margarin, pa onda fil. Preklopite kore preko fila (ne mora biti uredno složeno), zatim opet malo masnoće i susam (po želji.)
Peći na 200 stepeni oko dvadesetak minuta. Kada se ispeče, pitu pokriti sa mokrom krpom i ostaviti da se prohladi.
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom