Palenta je jeftino jelo koje svi umeju da naprave. Glavni sastojci su voda i kukuruzno brašno, a ostale namirnice možete da dodajete po želji. Sada napravite palentu sa namazom od tunjevine i možete uživati u odličnom obroku i kada postite. 

Sastojci:

  • 300 g kukuruznog brašna
  • 1,5 l vode
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika suvog začina
  • 20 g putera

Za namaz:

  • 240 g tunjevine u biljnom ulju
  • 1 bareno jaje
  • 100 g putera
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 1 kašika iseckanog crnog luka
  • 1 kašičica senfa
  • 50 g iseckanih zelenih maslina

Priprema:

Namaz od tunjevine: Puter penasto umutite, a jaje i tunjevinu usitnite, pa sve sjediniti. Dodajte pavlaku, senf i masline. Dobro izmešajte i ohladite.
Palenta: U ključalu vodu dodajte maslinovo ulje i suvi začin. Posudu sklonite s vatre, pa uz stalno mešanje dodajte kukuruzno brašno. Dodajte parmezan, dobro promešajte, pa vratite na vatru i kuvajte još 2-3 minuta. Vruću palentu sipajte u pleh i ohladite. Ohlađenu palentu istresite na dasku, isecite na kocke, pa prepecite na puteru. Na tople kocke od palente stavljajte po kašičicu namaza od tunjevine.